Föreslagen Lus-ordförande vill kämpa för kvalitet

- in Nyheter
@Lundagård

Hanna Ericsson och Ida Andersson föreslås leda Lunds universitets studentkårer det kommande året.

– Det ska bli jättekul, jag darrar fortfarande och är lite knäsvag, säger Hanna Ericsson.

Om valberedningens förslag går igenom blir det första gången i organisationens tolvåriga historia som Lus leds av två kvinnor. Däremot har organisationen företrätts av ett helmanligt presidum under två verksamhetsår på 1990-talet.

– Jag tror att jag skulle kunna göra en insats för Lus och för den centrala studiebevakningen. Både genom de erfarenheter jag samlat på mig och genom de idéer jag har, säger Hanna Ericsson som i dag är vice ordförande för Samhällsvetarkåren.

Hon vill bland annat jobba för att budgeten ska främja god kvalitet, ett arbete som redan inletts i Lus styrelse under året.

Vill jobba för jämställdhet

Ida Andersson är i dag vice ordförande för Humanistkåren.

– Jag känner att jag har mer att ge. Det är väldigt viktigt att vi studenter verkar på den centrala nivån via Lus. Jag tycker att det ska bli spännande att jobba för alla studenter, inte bara för humaniststudenterna, säger hon.

Ida Andersson ser fram emot att arbeta med resursfördelningssystemet på universitetet, men hon vill också arbeta för ökad jämställdhet och för rabatter i kollektivtrafiken.

Tre kårer står utanför

Båda är övertygade om att Lus har en viktig roll att spela.

– Jag tror att vi utan samordning gentemot universitetet inte har en chans att påverka studenternas situation, säger Hanna Ericsson.

Lus har i dag fjorton medlemskårer och säger sig företräda alla studenter vid universitetet. Men den första juli kommer Juridiska föreningen och Lundaekonomerna att lämna samarbetet och sedan tidigare står även Teknologkåren utanför organisationen.

– Det innebär givetvis att vi måste jobba tillsammans för påverka den centrala utbildningsbevakningen. Men jag vill avvakta lite och se vad diskussionerna mellan kårerna ger, säger Hanna Ericsson.

Valet avgörs 24 april

Om ett helkvinnligt presidium är ovanligt – är det desto vanligare att Lus leds av en person från samhällsvetarkåren och en person från humanistkåren.

– Det är tråkigt det inte varierar mer än det gör. Men vi får jobba för alla studenter och se till att få input från personer med andra erfarenheter. Sen är statsvetare inte ovanliga i kår-Sverige generellt. De tenderar att ha större intresse för såna frågor. Att humanister och samhällsvetare har en ganska stark ställning inom Lus kan också spela in, säger Ida Andersson.

Vilka som kommer att leda Lus avgörs slutgiltigt vid organisationens valting den 24 april.

Text: Patrik Kronqvist
Arkivfoto: Lundagård 2006