Det trettiotal doktorander som forskar på Arbetslivsinstitutet får slutföra sin utbildning när myndigheten läggs ner. Men med sänkt lön för de flesta.
I november förra året skrev Lundagård om regeringens förslag att lägga ner Arbetslivsinstitutet. Om de forskarstuderande som var anställda på mydigheten skulle kunna slutföra sin utbildning vid en nedläggning var då oklart.
Men nu är det beslutat att doktoranderna kommer att få fortsätta sin utbildning på det universitet där de först antagits, men lönen blir för de flesta lägre än på Arbetslivsinstitutet. Även om beslutet endast rör ett trettiotal forskarstuderande kan det få stor betydelse i framtiden.
– Om myndigheter läggs ned på samma sätt så är det självklart att samma princip ska gälla, säger Göran Andersson, handläggare på Sveriges universitetslärarförbund.
Hamnar på sociologen
En av de doktorander som var anställd på Arbetslivinstitutet är Maria Norstedt. Hon får nu göra klart sin utbildning vid Sociologiska institutionen på Lunds universitet.
– Arbetslivsinstitutet betalar hälften och institutionen hälften av mina kvarvarande tre år. Så det här har löst sig bättre än man först kunde tro, säger hon.
Arkivfoto 2006: Anna Sigvardsson