Teatervetenskapen kan läggas ner efter hård kritik från Högskoleverket

- in Nyheter
@Lundagård

Teatervetenskapen försvinner som eget ämne på Lunds universitet från och med nästa år.

Det beskedet ger dekanen för humaniora och teologi efter hård kritik från Högskoleverket.


I Högskoleverkets (HSV) granskning av landets utbildningar i film-, konst-, musik- och teatervetenskap får teatervetenskapen i Lund skarp kritik. HSV ifrågasätter rätten att examinera kandidat- och magisterstudenter och skriver i sitt pressmeddelande:

”När utvärderingen gjordes var situationen i Lund så pass allvarlig enligt Högskoleverkets bedömargrupp att förutsättningarna att erbjuda högre utbildning i teatervetenskap var fullständigt orimliga.”

Kritiken gäller främst att bara en person är anställd som lektor i teatervetenskap – på enbart 27 procent.

”Flera kompetenta lärare”

Men Bibi Jonsson, studierektor på Språk- och litteraturcentrum, menar att Högskoleverket missuppfattat situationen.

– Vi har två docenter och en professor med teaterinriktning i sin kompetens, även om de är anställda inom litteraturvetenskap. Vi ser det som att vi och Högskoleverket har pratat förbi varandra, framför allt när det gäller examensrätten, för den kompetensen har vi. Teatervetenskap är en tydlig nisch inom litteraturvetenskap, säger hon.

Högskoleverket menar dessutom att teatervetenskapen bör varva teoretiska och praktiska moment mer om den ska finnas kvar. Men enligt Bibi Jonsson sätter budgeten stopp för att införa särskilt mycket mer praktisk undervisning.

– Vi hade naturligtvis önskat att ha mer praktiska moment, men det kostar pengar. Dessutom är vi trots allt ett universitet.

Hur ser du på framtiden för teatervetenskapen?

– Vi skulle gärna vilja bredda oss tillsammans med andra ämnen och ordna fler gästföreläsningar.

Inget självständigt ämne

Men dekanen för området för humaniora och teologi, Jan Svensson, ger inte teatervetenskapen allt för mycket hopp.

– Jag sa redan när Högskoleverkets utredningsgrupp var här att vi inte ser någon möjlighet att kunna förstärka teatervetenskapen på det sätt som krävs. Så vi får räkna med att inte kunna ha teatervetenskap som examensämne i framtiden, säger han.

Han tror att ämnet i någon mån kan leva kvar under litteraturvetenskapen, men inte som ett självständigt ämne.

Blir inga fler doktorander

Samtliga av de granskade humanistiska ämnena får också kritik för att för få doktorander antagits de senaste åren, men inte heller här är universitetet berett att satsa mer resurser.

– Kritiken är begriplig i någon mening, men vi sitter med en ekonomi som inte tillåter oss att anta många doktorander. Däremot pågår det ett planeringsarbete för att skapa en seminariekultur där doktorander från flera olika ämnen träffas och kanske har gemensamma metodiska kurser, säger Jan Svensson.

Text: Anna Palmehag