Striden om Gerdahallens tennisbanor går vidare.
Hallens styrelse har nu beslutat att endast studenter i höst kommer att få spela under de mest attraktiva kvällstimmarna.
Striden om tennisbanorna har nu pågått i över ett år. Träningscentret Gerdahallen vill bygga om banorna till omklädningsrum och motionssalar för att rymma sina allt fler besökare.
Men en grupp tennisspelare protesterar och har bildat en stödförening för att bevara hallen. Deras främsta argument är att hallen en gång har donerats med syfte att det ska ske tennisspel däri.
”Donationen avsedd för studenter”
Nu har Gerdahallens styrelse beslutat att i höst avsätta de mest attraktiva kvällstimmarna till studenter.
– Vi kommer att ha fasta strötider för enbart studenter mellan 18 och 21 måndag till torsdag, säger Gerdahallens vd Anders Faager till Lundagård.
Anledningen är enligt Faager att om hallen är en donation för tennis så är den främst avsedd för studenter.
– Jag vill inte trampa någon på fötterna, men de som spelar där i dag är inte studenter utan före detta studenter, säger han.
Alla vill spela kvällstid
Samtliga tider som till hösten låses för studenter är i dag abonnerade. Innehavarna av abonnemangen får nu försöka att hitta andra tider.
– Alla oavsett om det är studenter, pensionärer eller yrkesarbetare tycks vilja spela enbart på kvällen. Nu vill vi låta studenterna kunna sköta sina studier dagtid och sedan spela tennis på kvällen, säger Anders Faager.
Syftet är enligt Faager att se om det finns intresse bland studenterna för tennis. Men Anders Faager är pessimistisk eftersom han menar att tennisintresset i Sverige är sjunkande.
På längre sikt vill Gerdahallen fortfarande att tennisbanorna ska försvinna.
”Ett dramatiskt ingrepp”
Stödföreningen tolkar dock budskapet annorlunda.
– Det är fantastiskt att tennishallen nu får fortsätta. Vi upplever att vi har fått gehör för våra önskemål och krav, säger Kent Salomonsson som spelat tennis sedan han läste på Katedralskolan.
– Det vi inte gillar är att man plötsligt rycker undan 24 timmars attraktiv tid per vecka. Vi uppskattar att det är minst 75 personer som är berörda av det här. Det finns inga andra tider att få efter jobbet. Vi har erbjudits fredagskvällar eller helger. Det är ett mycket dramatiskt ingrepp mot en grupp klassiska tennisspelare varav många har spelat här i 20-30 år, säger Kent Salomonsson.
Hallen kan förlora pengar
Han är också orolig för inkomstbortfallet för hallen. Totalt betalas cirka 150 000 kronor i abonnemangsavgifter för de tider som nu försvinner, enligt Salomonsson.
Kent Salomonsson anser inte heller att donationen endast är avsedd för studenter.
– Det stod klart redan när man byggde hallen att det inte bara skulle räcka med studenter. Hela upplägget byggde på att man skulle täcka timmarna. Vanliga lundabor har också spelat där i 80 år utan att ifrågasättas, säger Kent Salomonsson.
Arkivfoto 2005: David Polberger