De anställda på Studenthälsan fruktar sämre studentvård om en föreslagen hopslagning med Företagshälsovården går igenom.
Inga beslut är fattade, urskuldrar sig den ansvariga chefen.
Men redan har han varit med om att säga upp Studenthälsans lokaler.
Till Studenthälsan kan studenter komma som mår psykiskt dåligt och behöver stöd för att kunna plugga. Varje år har Studenthälsan kontakt med ungefär 6 000 studenter och får runt 3 500 individuella besök. Dessutom ges kurser i bland annat stresshantering och hur man hanterar tentaångest.
Den välfungerande studentvården var en stor anledning till att Lunds universitet i början av maj av Högskoleverket rankades som näst bäst i landet på studentvård.
Kan slås ihop med Företagshälsovården
Men nu är Studenthälsans personal orolig för att den framtida verksamheten kommer att bli sämre. Bakgrunden är ett förslag Tarmo Haavisto, chef för Studerandeenheten, om att slå samman Studenthälsan och Företagshälsovården. Syftet sägs vara att effektivisera och spara pengar.
Förslaget om sammanslagning var uppe på tapeten redan 2001, men röstades då ned. Den gången var varken Studenthälsan eller Företagshälsan positiva.
När Lundagård nu når Tarmo Haavisto, enhetschef för studerandeenheten och verksamhetschef för Studenthälsan, vill han inte alls uttala sig om den föreslagna sammanslagningen.
– Det finns inga konkreta planer ännu och inget beslut är taget. Det hela befinner sig bara på idéstadiet. Nästa fas blir att presentera det på nästa personalmöte, säger han.
Har själv sagt upp Studenthälsan
Men planerna är mer långt gångna än vad Tarmo Haavisto vill ge sken av. Studenthälsan har redan blivit uppsagda från sina lokaler till den 1 juli 2008. Och Haavisto själv var med och fattade beslutet i egenskap av suppleant i Gerdahallens styrelse.
Men till Lundagård säger han att det inte känns konstigt att sitta på dubbla stolar.
– Gerdahallen behöver väl sina lokaler. Jag satt där mest som suppleant.
Men vad tycker du om beslutet? Hur gick diskussionerna i styrelsen?
– Jag kommer inte att kommentera de diskussionerna, säger Tarmo Haavisto.
”Det leder till mindre vård”
Personalen på Studenthälsan är övertygade om att en ihopslagning skulle leda till mindre vård för studenterna.
Oron bottnar i att Företagshälsovården har behov av Studenthälsans psykologer och psykiatriker för att kunna rehabilitera långtidssjukskriven personal. Studenthälsan har däremot inget behov av Företagshälsans specifika resurser, som till exempel ergonomiskt arbetande sjukgymnaster.
– Vi gillar förändringar. Man måste få in lite nytt blod, det måste hända lite saker. Men det är vår förmodan och starka tro att om det är någon som får betala för det här är det studenterna, säger Richard Wastenson, psykiater på Studenthälsan.
Enligt förslaget skulle Studenthälsan och Företagshälsan dessutom få angränsande lokaler med bland annat en gemensam reception. Men enligt personalen på Studenthälsan skulle det innebära ett nedköp.
– I dagsläget har vi mycket bra lokaler, centralt belägna i Gerdahallen. Lokalerna byggdes med hjälp av donationspengar 1993 med syftet att vara till för studenthälsoverksamhet, säger Arja Bäckström, psykolog på Studenthälsan.
Vill samordnas med studentstöd
På Studenthälsan ser de anställda hellre ett utökat samarbete med universitetets övriga avdelningar för studentstöd än med Företagshälsan.
– Om vi ska ha samorganisation är det i så fall bättre tillsammans med den Centrala studievägledningen för att skapa ett mer heltäckande studentstöd, säger Arja Bäckström.
– På den punkten har vi Högskoleverkets senaste utredning om studentstöd i ryggen.