”Avskaffa inte betygen på juristprogrammet”

- in Debatt
@Lundagård

Ett avskaffande av betyg skulle inte minska stressen på juristprogrammet.

Däremot skulle den öppna dörren för nepotism vid antagningen till notarietjänsterna, skriver juriststudenterna Andreas Karlgren och Frida Schiefauer.


Det är beundransvärt att Emelie Svensäter i förra numret av Lundagård lyfter frågan om juriststudenternas psykiska hälsa. Alla studenter på Juridicum känner av betygshetsen och ser det lidande som den orsakar. Denna debatt är viktig för att kunna förändra situationen.

Ett avskaffande av den fyrgradiga betygsskalan hade satt stopp för hetsen kring betyg. Men det hade inte stoppat hetsstämningen på utbildningen. Den kan universitetet eller domstolsverket svårligen råda bot på.

Hetsen bottnar i konkurrenstänkandet

LTH har samma betygsskala, men inte samma situation. Vad är det som skiljer våra utbildningar åt? Fördomen säger att det handlar om möjligheten för att få ett jobb efter utbildningen. Men detta stämmer inte: 70 procent av jur. kand. och 76 procent av ingenjörerna får jobb inom sitt fack inom ett år efter examen, enligt Högskoleverket. Den psykiska hälsan har inte att göra med jobbmöjligheterna, utan med hetsen i allmänhet.

Hetsen på utbildningen bottnar i det konkurrenstänkande som råder bland studenterna. Den är en realitet på många utbildningar, men är extraordinär på Juridicum. Det är exklusivt för vår situation att den syftar till att på förhand uppfylla karikatyren av sin yrkesgrupp: att redan ha fullkomnats på alla livets områden. Det gör ont att behöva upprätthålla fasaden av den lyckade människan. Detta handlar om vilka studenter som rekryteras och deras psykologiska inställning. Men det är ett U för den studentsociala verksamheten.

Detta är en fråga om socialt alstrad framgångshets. Svensäter föreslår att domstolsverket skall ha ett system som premierar god moral, social kompetens, kreativt tänkande och medmänsklighet. Detta minskar inte hetsen, men möjliggör nepotism. Vilken press skulle inte läggas på den majoritet av studenterna som inte är jurister i sjätte generation, eller har upparbetat kontakterna via olika gräddfiler, om rätt socialt nätverk och beteende blir konkurrensarenan? Det är en veritabel kvicksand för vårt välmående.

Hisnande olustkänsla över att intervjun blir lika viktig som studierna

Många ser betygsrekryteringen som den yttersta garanten för rättvisa. Detta riskerar att komprometteras om ett intervjuförfarande skulle spridas. Vi upplever en hisnande olustkänsla över att en timmes intervju och eventuella sociala nätverk skulle väga lika tungt som 4,5 års studier.

Alla som har Juridicum som studie- och arbetsplats måste verka för ett förändrat klimat. Inte genom verkningslösa reformer, men genom förändrad inställning till varandra, sig själva och sin utbildning.

Andreas Karlgren, jur stud.
Frida Schiefauer, jur stud.