Universitetet stänger dörren

- in Ledare
@Lundagård

Andelen studenter med arbetarbakgrund minskar. Andelen studenter med högutbildade föräldrar ökar. Det är resultatet av sex års satsningar på att rekrytera arbetarklass till Lunds universitet.

Det hela började 2001 med propositionen Den öppna högskolan. Tanken var att lärosätena skulle locka till sig personer med utländsk bakgrund och från studieovana miljöer för att på så sätt få en bredare rekrytering. Studenterna som läste på högskolan skulle spegla det övriga samhället.

En jumboplacering

Faktum är att det gått riktigt bra för de flesta lärosäten. Framförallt på de nya högskolorna, som på den i Malmö, har man lyckats bredda rekryteringen. Men på Lunds universitet har det gått trögare. Vi ligger på en jumboplacering, erkänner universitetets rekryteringssamordnare angående andelen studenter från studieovana miljöer.Att man satsat över 15 miljoner verkar inte ha spelat någon roll. Inte heller att man gjort allt från Kemi- och fysikshower till att ta fram broschyrer på invandrarspråk (som man ändå inte har kurser på) – man har ändå inte lyckats få hit varken arbetarklass eller invandrare.

Distansutbildningarna ett luftslott

Universitetet har även skapat tusentals nya platser på distansutbildningar. En tanke var att distansutbildningarna skulle kunna fungera som ett sätt att bredda rekryteringen.

Det har de säkert gjort i teorin. Men distansutbildningarna är till stor del bara ett luftslott. Endast hälften av dem som läser på distans tar sina poäng. Och bara ett fåtal väljer att läsa vidare efter att distanskursen är över.

Frågan är vad det är som saknas. Lunds universitet har ”Sveriges äldsta studenttidning”, studentlivet bjuder också på ”Nordens näst största fracksittning efter Nobelfesten”.

Kanske är det så enkelt att stora fracksittningar och gamla traditioner är ett effektivt sätt att få personer från studieovana miljöer att fundera på om inte Malmö högskola verkar rätt trevlig ändå.

Frackuniversitet

De projekt som gjorts för att bredda rekryteringen ger mig känslan av en Potemkinkuliss.

Det ser bra ut, så bra att till och med Högskoleverket gett Lunds universitet beröm för sitt arbete med breddad rekrytering. Men vad hjälper informationsbroschyrer när grundproblemet finns inne i organisationen.

Så länge man inte gör sig av med sin image som frackuniversitet lär inte mycket hända. Och här kommer den stora frågan: Är verkligen Lunds universitets ledning beredd att göra det?

Om svaret är nej, är arbetet för breddad rekrytering inte mer än ett spel för gallerierna.

Högskolan har stängt dörren

Hur som helst ser projektet med den öppna högskolan nu ut att vara över. I början av sommaren beslutade Riksdagen att 25-4-regeln, som ger grundläggande behörighet till personer över 25 år med minst fyra års arbetslivserfarenhet, ska bort. Något som naturligtvis kommer att slå mot den breddade rekryteringen.

CSN rapporterar också att andelen studenter som tar studielån minskat med tio procent. Anledningen tros vara de nya hårda återbetalningskraven. Om studenter inte vågar ta lån längre är det naturligtvis bara de som har råd som läser vidare.

På lunds universitet har man även beslutat att breddad rekrytering inte längre ska få öronmärkta pengar. Det ska bli en naturlig del i den vanliga rekryteringen. Visionen om Den öppna högskolan har på sex år inte haft någon effekt på Lunds universitets bredd i rekryteringen, och nu ser det ut att vara över.

Universitetet stänger dörren. Om den nu någonsin var öppen.

Text: Viktor Ström
redaktör och ansvarig utgivare