”Vill de inte att vi ska komma hit?”

- in Nyheter
@Lundagård

Svenska och utländska studenter lever vägg i vägg. Trots detta är de flesta omedvetna om de olika hyresvillkoren som gäller för deras identiska studentrum.

– Jag trodde att alla hade lika rättigheter i ett EU-land. Så här tror jag inte att svenskar hade behandlats i Polen, säger Anna Rybczynska.

I studentbostadsområdet Delphi bor det i varje korridor i genomsnitt två utbytesstudenter. En av dem är polskan Anna Rybczynska som har kommit till Lunds universitet för att studera genusvetenskap genom EU:s utbytesprogram Erasmus. Hon är en av många som hyr sitt rum via International housing office, IHO, och har accepterat kontraktet utan att ifrågasätta det. Att hennes hyresvillkor är sämre än den svenske studentens hade hon ingen aning om.

– Jag är verkligen förvånad. Med tanke på att detta är ett EU-land trodde jag att alla hade lika rättigheter, säger hon. Levnadskostnaderna är högre här så jag trodde att det jag betalar är normalt, fortsätter hon.

Pratar inte om hyrorna

När Anna kom till Sverige betalade hon 600 kronor i adminstrationsavgift till IHO. I dag är hyran betald ända fram till januari då hon åker tillbaka till Polen. Hon är väl medveten om att IHO hyr från AF Bostäder, men de stora skillnaderna i hyra är en nyhet för henne.

– Jag vet att de hyr från AFB. Jag trodde att adminstrationsavgiften som vi betalar är en stor del av det de tjänar. Vi pratar inte om hyrorna här i korridoren, och ingen har sagt något till mig, säger hon samtidigt som den svenske studenten och grannen Per Hjertstrand är på väg in i sitt rum.

– Visste du om detta, frågar Anna och nämner skillnaderna i deras hyreskontrakt.

De börjar genast jämföra för första gången. Och mycket riktigt – Anna betalar mer i hyra.

Vill ha kontrakt från AFB

Kontraktet från IHO som Anna har skrivit på har hon inte studerat så noga, erkänner hon. Hon tänker efter lite och säger sedan med besviken ton:

– Jag visste inte om allt detta. Jag tror att om svenska studenter kom till Polen för att studera skulle de inte få sämre villkor än polska studenter.

Olika studenter reagerar olika när de får höra om skillnaderna på hyresvillkoren. Chao Li är en 25-årig student från Kina som studerar på masterprogrammet i entreprenörskap. Han är mycket nöjd med sitt boende och är väl medveten om att hans rum årligen kostar mer än rummet bredvid som hyrs av en svensk student.

– Det är okej, eftersom vi inte betalar någon terminsavgift, säger han. I vanliga fall är det för oss utbytesstudenter dyrt att studera på många platser runtom i världen, tillägger han.

Chao berättar att många av hans vänner tycker om studentrummen de har fått och anser att de är bekväma. Samtidigt försöker de förbättra hyresvillkoren och sänka hyrorna genom att utelämna IHO och komma ett steg närmare ägaren.

– Ja, många av mina vänner försöker få ett kontrakt direkt från AFB, säger han.

Vill de inte få hit andra?

En annan student som inte är oroad över hyresskillnaderna är 21-årige Zane Johnston från USA. Han medger att han inte är särskilt insatt i kontraktet, men tycker att det verkar vara konstigt när han får fakta presenterad för sig.

– Vill de inte att vi ska komma hit, undrar hans granne, amerikanskan Lillian Wilson.

– Fast svenskarna betalar höga skatter, så det jämnar nog ut sig, säger Zane Johnston.

Text: Dajana Kazazic