Allt fler svenska studenter väljer att läsa i Kina.
Men att komma kineserna nära kan vara svårt om du åker österut.
Kulturskillnaderna kan ibland vara överväldigande, berättar Alexander Andersson som läser kinesiska på Jiao Tong University i Shanghai.
Bänkarna i det kinesiska klassrummet är verkligen inte byggda för gängliga nordbor. Det är svårt att sitta och vila och man kan inte ha benen under bänken utan att ofrivilligt lyfta den.
Efter en förmiddag i de obekväma bänkarna går vi utbytesstudenter hem från lokalerna för språkstudierna på Jiao Tong University i Shanghai. På vägen passerar vi de kinesiska studenternas korridorrum. En titt genom de gallerförsedda fönstren illustrerar de stora skillnaderna mellan utländska och kinesiska studenter i Kina. I ett rum på mindre än tjugo kvadratmeter samsas sex studenter om utrymmet.
Husa för tio kronor
Prydliga högar med hopvikta kläder ligger på de två höga våningssängarna, sängkläderna hänger på vädring på en häck utanför ingången. Studenterna som bor där är fortfarande kvar i klassrummen när utbytesstudenterna slutat. I korridoren rör sig endast städerskan och korridorvakten som ser till att kvinnliga och manliga studenter inte beblandar sig med varandra.
Om västerländska studenter väljer att bo på campusområdet, vilket en stor del gör, bor de både bekvämare och rymligare än de kinesiska studenterna. Många av de utländska studenter som bor i en egen lägenhet utanför campus hyr in en husa som att städar, tvättar och lagar mat för ungefär 10 kronor i timmen. De flesta stora kinesiska universitet har också en speciell administrativ avdelning endast för de utländska studenterna där de bland annat kan få hjälp med visum och boende.
Lite senare på kvällen när vi, ett gäng festglada utbytesstudenter på väg ut för att roa oss, passerar universitetets campusområde sitter många kinesiska studenter ute i den varma sommarnatten runt området och pratar med varandra. Eftersom klockan är efter elva är det släckt i korridorerna – elektriciteten stängs av för att ”främja studieklimatet”.
”Kineser festar mindre”
Kontakten mellan utländska och kinesiska studenter är inte alltid den bästa då fritidsintressena ofta skiljer sig åt. Generellt sett har de kinesiska studenterna också mycket mindre pengar att röra sig med än de utländska.
– Det är mycket lugnare i Kina. Det finns inte någon motsvarighet till studentstäder som Uppsala och Lund, man ägnar sig åt andra aktiviteter än svenskarna. Man går ut och äter eller sjunger karaoke. I Kina festar man inte lika mycket som i Sverige, säger Lannis Zhao som har upplevt både det svenska och kinesiska skolan, eftersom hon vuxit upp i Kina men nu pluggar i Sverige.
Hårda krav
Kinesiska gymnasieungdomar skriver under sitt sista år i grundskolan en serie prov. Resultatet på provet kommer med största sannolikhet påverka deras framtid. En dålig prestation innebär nästan alltid att studenten blir tvungen att ge upp sina mål då proven är den enda vägen till att få studera på ett kinesiskt universitet. Studenter vars mål är att komma in på ett av de stora och prestigefyllda universiteten spenderar i princip hela sin vakna tid med att studera inför proven.
Misslyckas en student med proven kan de läsa om det sista året på gymnasiet och skriva provet igen eller om de har råd – betala för att studera vid ett utländskt universitet.
Proven har fått utstå mycket kritik då de endast anses testa hur mycket eleverna har lyckats memorera under grundskolan. Kritiskt och självständigt tänkade är sällan uppskattat i den kinesiska grundskolan, ett arv från konfucianismen. Många kinesiska studenter slappnar av efter den hårda grundskolan och får problem med de relativt fria studierna på universitetet.
Mer lärarledd tid
När Lannis berättar om skillnaderna mellan kinesiska och svenska universitet menar hon på att den största skillnaden är andelen lärarledd tid.
– I Kina spenderar man mer tid i klassrummet medan man i Sverige har mer frihet under ansvar, säger hon.