Historien om den röda nationen

- in Nyheter
@Lundagård

Smålands nation lämnade Kuratorskollegiet på 70-talet med hänvisning till att det var en ”punschdrickande mansklubb”.

Men sedan dess har Smålands varit medlemmar flera gånger.


I mitten av 70-talet sa Smålands adjö till KK mycket på grund av den socialistiska inriktning som nationen fått. Baler, punsch och akademiskt snobberi passade inte längre.

– KK har förändrats sen Smålands gick ur första gången. De jobbar mycket med bra och praktiska frågor. Då var det mer en mansklubb, säger nationsombudet Sofia Lord.

Mellan 1983 och 1984 var nationen medlem igen. 1996 ansökte Smålands åter om medlemskap. Lundagård skrev då att Smålands eventuellt gick mot en avpolitisering – ansökan om medlemskap i KK, planer på en antidrogkampanj med polisen och då, i mitten av 1990-talet, var faktiskt Che Guevara på nationens klubbväggar övermålad ett tag. Frågan om bilden av Che på väggen var åter aktuell på Smålands nationsmöte i november i år. En övermålning röstades dock ned.

Provmedlemskap

Så väl Smålands nationsmöte som KK ställde sig positiva till ansökningen för elva år sen. Då blev det ett års provmedlemskap, men sedan röstade Malmös, Lunds, Östgötas och Göteborgs nation emot att släppa in Smålands i samarbetet.

Orsaken angavs då vara en ovilja att samarbeta med Smålands om de så kallade KK-korten samt att KK ska vara en politiskt och religiöst obunden organisation. Detta är i dag inget problem.

– I och med att det inte står i deras stadgar utan är en policy så går det, säger KK:s ordförande Erik Hellström.

För ett år sedan togs frågan upp igen. Smålands nationsmöte i oktober 2006 röstade för ett medlemskap, men på nästa möte blev det ett nej.

text: Louise Larsson