Genom åren har stora trutar, ettriga panelhönor, oräkneliga fyllekajor samt en och annan klok uggla passerat genom Lundagård. Nu har de emellertid fått konkurrens av ett ökande antal vingburna och svarta krabater som även de hänger i flock och för väsen om nätterna.
Åke Lindström, professor i zooekologi vid Lunds universitet, är relativt säker på att det rör sig om främst två arter:
– Troligen handlar det om kajor och råkor som båda tillhör kråksläktet och övernattar i stora kolonier, gärna nära mänsklig bebyggelse. Det är fåglar som blir allt vanligare och som trivs i de lummiga trädtopparna som Lundagård erbjuder. Där får de skydd från vind och rovfåglar samtidigt som det ofta är några grader varmare i innerstan.
Är det sociala fåglar?
– Det är extremt sociala djur som lever i grupp. De letar gärna mat i flock från tidig morgon till sen kväll och under häckningen håller de sig i par.
Varför för de sånt väsen om kvällarna?
– Vad de säger till varandra är svårt att sia om. Men det finns studier som pekar på att de skulle utbyta erfarenheter från den gångna dagen. Att de helt enkelt stämmer av med varandra för att se vem som hittat mest mat. På så sätt vet de också vem de skall följa dagen därpå. Men det är svårt att belägga.
Vad äter de?
– Allt från frön och insekter till brödkanter. De är lite av allätare som tar vad de kommer över.
Sociala varelser som för väsen i Lundagård om nätterna och äter vad de hittar. Blundar man för den monogama häckningsperioden är de ju som vilken annan hederlig student som helst?
– Haha, ja och till skillnad från vad många tror är de flesta fåglar också väldigt intellektuella!