Röda nejlikan bloggar blått

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Olof Hallonsten är lundasonen och råakademikern som bloggar blått bakom namnet Röda Nejlikan. Där dissar han jantelagen och delar generöst med sig av sin stora kärlek till världsmakten i väst.

Hej! Röda Nejlikan var ju en snubbe som hjälpte till att rädda aristokratin undan franska revolutionen. Sörjer du vår avskurna svenska adel?

Svenska adeln skiter jag i. Jag heter Röda Nejlikan för att jag gillar nejlikor, både blommorna och att trycka in i apelsiner. Sedan gillar jag romanen om honom och tycker det är ganska schyst att rädda folk, även sådana som ska halshuggas bara för att de tjänar lite mer pengar.

Du hyser stora känslor för USA, ”landet där människors intellekt i allmänhet är lite mera upptinat”. När väcktes din kärlek?

Jag var där första gången 2003. Innan den resan hade jag en vag föreställning om hur ett samhälle borde funka och insåg att det på många sätt motsvarades av vad jag mötte. Det hade jag aldrig insett om jag inte åkt dit eftersom svensk media ger en sjukt negativ bild av USA.

Hur länge står du ut i Sverige?

Inte länge till.

Vem i hela världen skulle du helst se kommentera din blogg?

Vaclav Havel, han är både ödmjuk och oerhört kunnig. Det skulle vara sjukt lärorikt att veta vad han tycker om de ämnen jag tar upp. Jag hoppas han skulle skriva att jag har fel i några frågor och att vi på så vis skulle inleda en givande diskussion.

Varför bloggar du?

Antingen bloggar man för att man vill berätta för hela världen vad man ätit till frukost eller så bloggar man för att berätta för hela världen vad man tycker om viktiga saker. Jag tillhör den senare kategorin.

Vill du provocera?

Jo, ibland. Jag vill provocera mot all politisk korrekthet. Har man åsiktsfrihet så har man och då är det min förbannade rätt att klä ut Mohammed till hund om jag vill.

Utdrag ur Röda Nejlikan 11/12 2007:

”Jag lider av två åkommor just nu — för det första en längtan tillbaka till landet där solen skiner och människors intellekt i allmänhet också är lite mera upptinat och för det andra en viss aversion mot den annalkande sekulär-religiösa semihögtids-konsumtionshelgen — har en enkel och naturlig exit strategy: För det första att jobba, undvika att vara ute i vinterkylan och undvika att lyssna på radio eller läsa de så kallade dagstidningarna och för det andra att räkna ner till primärvalens start snarare än Kalle Ankas dito den 24 december”

Text: Matilda Gustavsson
Foto: privat