Svårt få kurslitteratur inläst i tid

- in Nyheter
@Lundagård

Det tar tid att skaffa kurslitteratur om man ska få den inläst. En ny talbok kan ta upp till tre månader att producera. Men studenterna får ofta litteraturlistorna långt senare än så.


Det kan vara svårt att hinna få tag på ny kurslitteratur för studenter med dyslexi eller nedsatt syn. Problemet stavas tid. De flesta institutioner skickar ut sina litteraturlistor en och en halv månad före terminsstart. Enligt de regler som finns måste studenterna få ut listorna senast en månad före kursstart, men väntetiden för att få en ny bok inläst är oftast längre än så.

Liten marginal

– Om boken inte redan finns inläst så kan det ta två till tre månader att göra det. Men ibland har institutionen inte ens hunnit bestämma vilken litteratur man ska läsa, och då blir det verkligen problematiskt, säger Hannah Miller, som pluggar på universitetet och har dyslexi.

Den här terminen har hon fått tag på all litteratur i tid. Men marginalerna är små.

– Först ska jag ta reda på kursen och vem som är kursansvarig för att veta vilken litteratur jag ska läsa. Sedan tar jag kontakt med en bibliotekarie som jag ska träffa vissa tider. Jag måste vara ute i god tid. Annars hinner jag bli klar med kursen innan jag fått tag på all litteratur, säger Hannah Miller.

Minst åtta veckor i förväg

En stor del av arbetet med att ordna talböcker och punktskrifter sköts av särskilda kontaktbibliotekarier vid de olika biblioteken. Oförändrade litteraturlistor innebär oftast att en bok redan finns inläst och redo att bli utlånad. Men den långa väntetiden på att få ny kurslitteratur inläst och bränd till CD är ett problem

– Ska studenter med funktionshinder också ha en rimlig chans att få tag på nya böcker så borde litteraturlistorna fastställas minst åtta veckor i förväg, säger Maria Björklund vid Medicinska fakultetens bibliotek.

Nu ska hennes kollegor försöka få institutionerna att tidigarelägga besluten om vad studenterna ska läsa.

– Våra kontaktbibliotekarier kommer att ha möten med de olika kurssekreterarna och nämndsekreterarna. Vi vill öka förståelsen för varför det är viktigt att listorna kommer i tid, säger Maria Björklund.

Nytt arkiv underlättar

Men det finns även andra sätt att gå tillväga för att lösa problemet. Sedan 2007 samarbetar Lunds universitet och flera andra lärosäten kring ett nytt nationellt arkiv med lokalt inläst kurslitteratur. Förhoppningen är att en större del av litteraturen ska finnas tillgänglig redan från början.

-Vi började med att lägga upp lokala inläsningar i ett digitalt arkiv. Sedan dess har fler universitet och högskolor anslutit sig till projektet. Arkivet innehåller kompendier, enstaka bokkapitel och artiklar. Det är ett steg i rätt riktning, säger Christel Berg, verksamhetsansvarig på Avdelningen för handikappverksamhet vid Lunds universitet.

Text: Marek Stefaniak
Foto: arkiv 2002