Det räcker inte med en bra idé, man måste göra något av den också. Det säger Kristin Alnemo på Venture Lab, en organisation vid universitetet i Lund som hjälper studenter som vill starta eget. Enligt Kristin Alnemo är det viktigaste att utveckla idéen.
– Var inte rädd för att prata med folk, så länge det inte är något som du är rädd för att någon ska stjäla, men det är inte så vanligt. Snacka med dina vänner och hör efter om din idé är något de tror skulle fungera eller som de är intresserade av. Skaffa dig fler infallsvinklar på din idé, säger Kristin Alnemo.
Det är också enligt henne viktigt att fundera på hur din idé blir produkt, vem som kan vara intresserad av den och vad det redan finns för konkurrenter.
– Det blir mycket lättare att utveckla idéen till en produkt om du har en tydlig målgrupp från början. Då kan du sätta dig in en potentiell användares huvud och fundera på hur de skulle vilja att din produkt fungerar, säger Kristin Alnemo.
Sven olsson på LU Innovation, en annan organisation inom universitetet som hjälper innovatörer, håller med och lägger till att det är en bra idé att leta upp experter inom det område man tänker ge sig in på.
– Oväntat många vill hjälpa unga entreprenörer och gör det gärna gratis. Så man tjänar på att fråga sakkunniga om råd, vare sig det handlar om produktutveckling eller att starta företag, säger Sven Olsson.
Kristin Alnemo poängterar att det är en god idé att starta företag som student eftersom man inte behöver oroa sig över att det ska behöva gå med vinst för att man ska klara sig. Att det dessutom finns organisationer som hjälper studenter att starta företag gör inte saken sämre.
– Ta ett steg i taget , du behöver inte kunna allt från början. Vi anordnar kurser för folk som vill starta företag och har helgkurser som riktar sig enbart till tjejer eftersom de mer sällan startar företag, säger Kristin Alnemo.
Läs mer: Snillen spekulerar