De flesta av hans studiekamrater jobbar för de stora teknikjättarna tvärs över gatan. Men själv har LTH-studenten Gustav Olsson valt att starta eget med hjälp av universitetets företagsinkubator.
Den ser inte ut att vara mycket för världen. Men insidan på den gula träbaracken på Ideon-området sjuder av aktivitet. Företagsinkubatorn Venturelab hyser femton småföretag som ägs och drivs av studenter. Ett av de små kontoren tillhör LTH-studenten Gustav Olsson. Här har han förverkligat sin dröm om att starta eget. Men majoriteten av hans studiekamrater från utbildningen i datateknik vid LTH väljer en annan karriär.
– De flesta av mina vänner hamnar ju på något av de stora teknikföretagen som ligger tvärs över gatan här på Ideon-området, säger Gustav Olsson.
Lätt att starta företag
Själv har han valt att gå mot strömmen och satsat allt på det egna företaget som utvecklar webbgrafik och hemsidor. Ett oväntat sidospår ledde fram till det stora genombrottet. Goda kontakter inom tryckeribranschen gav Gustav Olsson idén att starta en betalsajt där man kan ladda upp sina digitalbilder och få dem tryckta på målarduk. Några dagar senare kan man hämta ut ett paket med sin bild i form av en canvastavla.
– Det är en av de större webbsidorna i sitt slag och det är ganska skoj när man märker att många intresserar sig för tjänsten, säger Gustav Olsson.
Men det krävs uppoffringar för att lyckas. Långa arbetsdagar och osäkra inkomster tillhör vardagen, åtminstone till en början. Gustav Olsson tror att just osäkerheten är en bidragande faktor till att så många av hans vänner valt att jobba som anställda på redan etablerade företag. Han understryker samtidigt att det finns en myt där kring att det skulle vara svårt att starta eget:
– Många hade nog velat men vågar inte. De inser inte hur lätt det är att komma igång. Funkar det inte så kan man ju alltid avveckla företaget efter ett halvår. Och är du student så finns det mycket hjälp att få.
Digitala fotografier tryckta på målarduk visade sig vara en bra affärsidé
Konsultverksamhet bra början
På Venturelab kan studenter vid Lunds universitet få hjälp med att starta egna företag. Universitetet tillhandahåller gratis lokaler samt juridisk och ekonomisk rådgivning till rabatterade priser. Av studenterna krävs en affärsidé och oftast även ett starta eget-bidrag som man ansöker om hos arbetsförmedlingen. Men ibland behövs det inte ens något bidrag.
– När jag började sålde jag bara min egen tekniska kunskap. Jag var konsult och behövde inga produktionspengar. När jag sen tjänat ihop pengar så satsade jag dessa i att utöka verksamheten, säger Gustav Olsson.
Ett annat råd är att läsa ekonomiska ämnen som ett komplement till den tekniska utbildningen. Gustav Olsson tillägger dock att den absolut viktigaste ingrediensen är den sociala:
– Man måste engagera sig och skaffa kontakter i näringslivet. Ju mer man pratar med andra som driver stora företag, desto mer inser man att det till stor del handlar om känsla.
Att knyta kontakter är precis vad Gustav Olsson gör för tillfället. Planerna på att skapa en ny och större verksamhet har fått honom att börja jaga riskkapital. Och förhoppningsvis blir arbetsdagarna lite kortare framöver.
– Nu när man märker att det rullar på så kan man anställa någon timanställd som sköter allt det praktiska, säger Gustav Olsson.
Foto: Emil Langvad