Pasta, gratänger, lasagne.
Och en och annan älgstek.
Lundagård har tittat ner i LTH-studenternas matlådor.
Det är dags för lunch. I Mattehuset på LTH plingar mikrovågsugnarna. Matos, plastburkar fyllda med vattnig spagetti. Kondens som droppar från röda Ikealock. Viktor Gustafsson och Henrik Stenvinkel står i kön till två av mikrovågsugnarna och lyssnar på vännen Lukasz Szychlinski som beklagar sig över sina bristande kunskaper i hur en köttbulle ska rullas.
Resultatet av försöket blev en enkel, platt köttmassa i stället för flera små, välformade klot.
– Jag bara tryckte till dem till slut, säger han.
Lite makaroner till det, så var saken så att säga biff.
Viktigt med bra mat
Viktor Gustafsson och Henrik Stenvinkel har satsat på något mer sofistikerade anrättningar. Tortellini med blåmögelostsås och soltorkade tomater, respektive klyftpotatis med kycklingfilé och parmesanost trängs i deras lådor.
Och nej, det är inte deras mammor som stått vid spisen.
– Min mamma bor långt härifrån, försäkrar Viktor Gustafsson.
De är överens om att det är viktigt med bra mat, även om definitionerna och ambitionerna skiljer sig en del. I måndags toppade Viktor Gustafsson med älgstek och potatis, medan Lukasz Szychlinski gärna nöjer sig med nationalrätten falukorv och stuvade makaroner.
Överlag håller matlådorna på LTH relativt hög standard, anser de. Även om vissa mindre lyckade kombinationer har siktats vid mikrovågsugnarna.
– Man har ju sett en del spagetti med misslyckad laxsås. Eller fantasifulla skafferiröror, säger Viktor Gustafsson.
– Ja, man vill ju gärna kunna urskilja ingredienserna i det man äter, säger Lukasz Szychlinski.
Vad skulle ni inte ta med er i en matlåda?
– Soppa. Mest för att det riskerar att rinna ut i väskan, säger Viktor Gustafsson.
Laga egen mat
En bit därifrån väntar Karin Hultström och Jennie Olsson på att få värma thailändsk kycklinggryta med ris, samt kotlett med purjolökspotatis. Den lite slitna korridoren med sina samlingsrum för både cafégäster och studenter med medhavd mat luktar kylskåpsstel pastasås och mikroljummen buljong.
– Väldigt ofta blir det köttfärs och lasagne, säger Jennie Olsson.
– Bara det går att äta så bryr man sig inte så mycket, hävdar Karin Hultström.
Robert Sjödell visar sin pasta med korvröra.
– Det är min flickvän som har lagat den. Det är väl ingen restaurangmat direkt, säger han.
Har du någon gång haft anledning att skämmas över din matlåda?
– Nej, men jag skulle nog aldrig ta med mig halvfabrikat. Eller soppa.
Varför inte halvfabrikat?
– Jag vill laga min egen mat. Annars blir det för dyrt.
Bild: Emil Langvad