Marx återupplivad i filosoficirkel

- in Nyheter
@Lundagård

Marxismen – död eller levande?

Svaret levererade professor Sven-Eric Liedman när han föreläste för Lunds filosoficirkel i går kväll.

Bordet bredvid podiet där Sven-Eric Liedman står pryds av en vas med rosa rosor och två tända ljus. Det ser ut som en begravning ska hållas.

Men det är inte en begravning som lockat strax över 200 besökare, främst äldre män, till Palaestra. Det är legenden Sven-Eric Liedman, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han var en av dem som introducerade Marx på svenska.

– Marx var ännu mer död i Sverige när jag var ung på slutet av 50-talet och början av 60-talet, säger Sven-Eric Liedman.

Han betonar dock att Marx i dagsläget inte alltid kan tas på orden.

– Som förutsägelse är hans teori inte särskilt bra.

Men Sven-Eric Liedman anser inte att Marx är inaktuell.

– Marx är inte särskilt bra som rättesnöre; ni vet ett sådant man har när man sår morötter. Men Marx är i en rad avseenden en bra ledtråd och en viktig klassiker.

Påminner om Marx tid

1979 styrde Brezjnev i Sovjetunionen och jättestatens kollaps verkade osannolik. Samma år föreläste Sven-Eric Liedman för Lunds filosoficirkel för första gången. Mycket har hänt sedan dess.

– I den värld vi har omkring oss i dag kan man känna igen Marx värld, mycket mer än för 30 år sedan. För 30-40 år sedan var kapitalismen betydligt mer balanserad än den är i dag. Till exempel var socialdemokratiska krafter mycket starkare, säger Sven-Eric Liedman.

Han anser att det i dag på många håll i världen, som i Kina, Taiwan eller på Filippinerna, finns arbetssituationer som påminner om de i mitten på 1800-talet.

– Där har vi de oskyddade arbetarna, främst kvinnor och barn.

En av flera ledtrådar

De åhörare som brister i sina marxistiska kunskaper och har buntat ihop Marx och Lenin får skämmas när Sven-Eric Liedman tar upp Marx syn på revolution.

– Han har en föreställning om revolution. Men ingen specifik revolutionstanke. Dessutom förändrades hans föreställning grundläggande varje gång något hände i Europa.

Ett exempel som fått stor betydelse för historien är när Marx ändrade synsätt efter att ha sett resultatet av Pariskommunen 1871.

– Det är den Marx som Lenin tagit fasta på.

Mot slutet av föreläsningen kommer Sven-Eric Liedman tillbaka till de levande sidorna av Marx.

– Den framtid vi har framför oss är alltid lika gåtfull, och därför kan Marx vara en bra ledtråd. Vi kanske inte behöver bara en ledtråd, utan flera. Men Marx kan vara en bra sådan, även 125 år efter sin död, avslutar han.

Text: Ida Gunnarsson
Foto: Emil Langvad