Polska studenter imponerar

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Det kommer att bli en tuff fajt mellan svenska och polska studenter när arbetsmarknaden inte har några nationsgränser.

Det tror Warszawa-stationerade utrikeskorrespondenten Kjell Albin Abrahamsson som höll en föreläsning i Lund i onsdags kväll.


Kjell Albin Abrahamssons föreläsning kom att handla om en rad olika ämnen som Ryszard KapuÅ›ciÅ„ski, ambitiösa polska studenter och katolicism. Sammantaget beskriver han ett Polen som förändras snabbt och till Lundagård ger han sina synpunkter på svenska studenters språkkunskaper.

– Vi är ett outhärdligt släkte vi utrikeskorrespondenter, säger Kjell-Albin Abrahamsson men gör ett undantag för sin vän och förebild Ryszard KapuÅ›ciÅ„ski. Den världsberömda utrikeskorrespondenten ägnas en god stund i början av föreläsningen. Sannolikt för att få med lite journalistik då föreläsningen ges i samarbete mellan Journalistutbildningen och polska avdelningen på Språk- och litteraturcentrum, SOL.

Katolicismen påverkar etikdebatten

– KapuÅ›ciÅ„ski menade att all god journalistik bygger på specialisering. Man måste kunna språk, historia och kultur, berättar Kjell Albin Abrahamsson.

Han pratar ett tag om EU-samarbetet och polsk entreprenöranda när han visar upp ett kuvert med sin polska telefonräkning. Det visar sig att ett privat företag har lyckats komma runt den statliga postens monopol på utdelning av vanliga brev genom att montera fast en plåtbricka på varje kuvert de ska dela ut.

Efter att Abrahamsson talat om katolicismen och dess starka påverkan på den livliga etikdebatten i Polen får han svara på frågor från de nära hundra närvarande som skrattat gott åt hans sarkasmer om bland annat amerikaner och tvillingarna Kaczynski.

”Engelska är ingen merit”

Sedan hugger Lundagård honom för att fråga vad han tycker att svenska studenter borde bli bättre på. Under föreläsningen sa han nämligen att svenska studenter är för dåliga på franska och tyska och att de överskattar sin engelska.

– De borde åka utomlands och läsa. Och då menar jag inte Australien eller Nya Zeeland. De måste upptäcka Europa och bli bättre på språk. Engelska är ingen merit i framtiden utan en självklarhet, säger Kjell Albin Abrahamsson.

Arbetsmarknad utan nationsgränser

Han ser positivt på Jan Björklunds förslag att värdera språkpoäng högre vid antagning till högre utbildning.

– Det kan stimulera oss att ta igen det vi har förlorat, menar han.

Du berättade att polska studenter kämpar hårt.

– Ja, heltid är det samma som att läsa vid två fakulteter eller att ha ett jobb också.

Har svenska studenter något att lära av dem?

– De kommer från en annan kultur och vill komma upp i vår levnadsstandard så de är hungriga. Vi har samtidigt blivit lite dästa. Det kommer att bli en tuff fajt på arbetsmarknaden sen eftersom den inte vet av några nationsgränser längre, säger Kjell Albin Abrahamsson.

Lucas Mathisen