Dan Sjöholm, servicechef vid Lunds universitet och ansvarig för underhåll av studentbostäderna på S:t Lars. När var du där senast?
– Jag var där strax före jul men vi har vaktmästare som är där i princip dagligen.
Minns du ungefär vad som var trasigt när du var där?
– Vi kikade inte på sådant, vi var där tillsammans med räddningstjänsten då.
Hur skulle du beskriva studentboendet S:t Lars?
– Billigt. Det har en enkel standard det är vi fullt medvetna om. Standarden är kanske lite under vad man brukar hyra ut till svenska hyresgäster.
Vad gjordes för att göra om mentalsjukhuset till studentboende?
– Vi har genomfört en upprustning, vi fräschade upp duschar och målade om litegrann för två-tre år sedan. Jag tror att man gjorde vissa anpassningar, som duschar och liknande tidigare. Men visst jag är medveten om att det var budgetinsatser.
Hur många delar på fungerande dusch/toalett på en korridor?
– Jag är tämligen säker på att våra vaktmästare har full koll på vilka duschar som fungerar. Anledningen till att de inte fixat till det kan jag inte svara på.
Anser du att det är en acceptabel situation att 20-tal personer delar på en spis och två duschar?
– Givetvis vill vi erbjuda ett bra boende, det är en ambition som vi har. Om det sen finns någon exakt gräns för vad som är okej, det tror jag inte att det gör.
Låter det tillräckligt med en spis och två duschar?
– Det låter naturligtvis lite. Ambitionen är säkerligen att vi ska kunna erbjuda mer duschmöjligheter.
Det går inte heller att låsa duschrummen. Tycker du att det är ett problem?
– Det är klart att man måste kunna låsa om sig, det är en absolut ambition. Men jag kan inte svära på att den möjligheten finns i alla duschrummen.
Varför har ni sagt upp kontraktet?
– Det är främst två skäl, det första är att vi har tecknat nyare kontrakt på bättre boenden. Det andra skälet är ett kvalitets- och säkerhetsskäl kan man säga. Det finns kulvertar under huset och det har varit problem med uteliggare som tagit sig upp ur kulvertarna och in på boendet.
Skulle du känna dig trygg med att bo där?
– Sådana här personer kan ta sig in i vilket hus som helst. Risken att de tar sig in där är inte större än i något annat boende.
Skulle du kunna tänka dig att ha en toalett som på bilden hemma?
– Det är klart att man inte skulle vilja ha en sådan toalett hemma men man hade vidtagit aktiva åtgärder för att åtgärda det.
Så om studenterna lämnar in felanmälningar på allt som är trasigt, kommer det då att åtgärdas?
– Då får vi jobba för att försöka fixa till det i den mån det är universitetets ansvar eller gå vidare till hyresvärden om det är deras ansvar.