Utbytesstudenter anmäler orättvisa hyror

Efter Lundagårds granskning av utbytesstudenternas ockerhyror har nu International housing office anmälts till Hyresnämnden. Samtidigt förbereder ett hundratal studenter en grupptalan för att få bukt med orättvisorna.


Efter Lundagårds avslöjanden i höstas om utbytesstudenternas ockerhyror börjar nu anmälningarna trilla in till Hyresnämnden.

Än så länge har tre utbytesstudenter på Kämnärsrätten, Spoletorp respektive Klosterängen anmält sin hyra som oskälig. Anmälarnas ersättningskrav mot hyresvärden International housing office, IHO, varierar mellan 5 204 kronor och 2 100 kronor för den gångna höstterminen.

IHO har genom sitt juridiska ombud Henrik Krantz motsatt sig kravet.

Juristen: ”Det är absurt”

IHO vill ha betalt för fem månader. De menar att betalningsskyldigheten för hyresgästen inträder så snart en hyresmånad påbörjats. IHO:s kostnader har alltså, enligt dem själva, uppgått till hyra för sammanlagt sex påbörjade månader (augusti-januari).

Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen, vill inte på något sätt överpröva Hyresnämnden men säger att den angivna förklaringen är ”helt uppåt väggarna”.

– Det är absurt. Om IHO har valt att teckna avtal från 20 augusti till 2 januari men tar betalt för fem månader måste även hyresgästen få tillträde till lägenheten under samma period, säger han och fortsätter:

– Om IHO sedan hyr ut lägenheten under sommarmånaderna till en annan utbytesstudent får de ju dubbelt betalt för augusti månad, vilket är befängt, säger Mats Lindahl.

Inte pengarna som är viktigast

Nicolas Schangel är juridikstuderande utbytesstudent och har tagit initiativ till ”We want our money back from Lund’s IHO”, en grupp på Facebook där studenter samlar in underlag för att gemensamt skicka in en anmälan kring månadsskiftet.

Efter att ha jämfört hyrorna med sina svenska korridorskamrater förstod Nicolas Shüngel att allt inte riktigt stod rätt till.

– Det skiljer upp till 47 procent i hyra mellan svenskar och utbytesstudenter för likadana rum. Det rör sig dels om de felaktiga hyresperioderna, men också om de avgiftsfria sommarmånaderna som ingår i svenskarnas hyra. Dessutom betalar vi dubbel administrationsavgift, säger han och fortsätter:

– Vi vill bara ha samma villkor som svenskarna, varken mer eller mindre.

Än så länge har 128 studenter anmält sitt intresse men hur många som kommer att vara med i slutändan är det svårt att sia om.

– Om inte vår grupptalan är genomförbar kommer vi att hjälpas åt för att anmäla saken var och en för sig, säger Nicolas Schängel.

Han menar att det inte i första hand handlar om att få pengarna tillbaka.

– Vi vill ha möjligheten att kunna stanna här under de sommarmånader vi betalat för. Om det inte går att ordna vill vi ha återbetalning.

Gratis råd

I skrivande stund undersöker Nicolas Schängel också om fallet kan vara något för diskrimineringsombudsmannen.

Nicholas Schängel vill dock poängtera att de orättvisa hyresnivåerna inte har påverkat hans syn på Sverige utan att han i stället är glad över alla de föreningar och instanser man kan söka till för gratis råd och assistans.

För de redan inkomna anmälningarna sker överläggningarna i Lunds tingsrätt den 25 mars.

Text: Axel Jönsson