Engelska, tyska och franska. Moderna och levande språk som alla är gångbara när studenter ska skriva tentor vid Lunds universitet. Men hur det med klassiska lärdomsspråket latin?
Eller som frågan skulle formuleras på just latin: licetne latine ad tentaminis quaestiones respondere?
-Haha, det var ju en minst sagt udda fråga. Men teoretiskt sett skulle det faktiskt vara helt okej. Nu är det ju, utöver svenskan; engelska, franska och tyska som dominerar i universitetsvärlden men det är inte så att man har infört en regel om att det är de språken som gäller. Det är mer av en naturlig utveckling. Fram till säg tio, tjugo år in på 1900-talet var latinet helt dominerande på svenska universitet, säger Gunnar Broberg, professor i idé och lärdomshistoria vid Lunds universitet.
Hur skulle ni göra om någon lämnade in en tenta skriven på latin?
-Vi får helt enkelt hoppas att det finns någon kompetent person som kan rätta tentan. Om det vore i något analytiskt ämne, till exempel litteraturvetenskap, så skulle det verkligen bli en utmaning för lärarna. Utmaningar är ju alltid trevliga och spännande, särskilt om de kommer från studenter, säger Gunnar Broberg.
Uppmanar du studenter till att använda latin som tentamensspråk?
-Ja, om man pluggar latin. Annars vill jag nog inte göra det. Men vem vet, det kan ju bli förändringar efter att den här artikeln publicerats. Det kanske börjar strömma in tentor som skrivits på latin. Men det får i så fall ta ställning till om situationen uppstår.
Foto: Jonas Jacobson