Arbeta ideellt eller belönas med fester och t-shirts? Lundagård har undersökt hur stora representationsutgifter de olika studentkårerna vid Lunds universitet har. Skillnaderna är stora.
Störst utgifter på representationkontot jämfört med antalet medlemmar har Medicinska föreningen. I budgeten för 2007/2008 tog posterna intern och extern representation sammanlagt upp 64 200 kronor. Här ingår till exempel belöningar till aktiva, kostnader för mötesrepresentation och representationsresor. Johan Lööf är ordförande för Medicinska föreningen. Han menar att det är viktigt att belöna de kåraktiva.
– Vid en första koll kan det naturligtvis framstå som en stor summa, särskilt jämfört med andra kårer. Men vi tycker att man ska få någonting tillbaka för det engagemang och den tid som man faktiskt lägger ner, säger han.
Mer representation
De belöningar som medlemmarna får består bland annat av t-shirts, två årliga utskottsfester och tre andra större fester per termin.
Hur gynnar detta den enskilda betalande kårmedlemmen?
– Under min tid som ordförande har vi i styrelsen valt att lägga mer pengar på representation. Det är ett medvetet val. Framförallt vill vi skapa en god stämning genom att satsa på sociala grejer. Det är betydligt roligare att vara aktiv i en kår där man känner att det finns ett gott gäng. Då blir det också lättare att åstadkomma resultat när det gäller studiebevakningen, säger Johan Lööf.
Finansieras med aktiviteter
Han betonar också att det inte är kåravgiften som finansierar representationskostnaderna. I stället kommer pengarna från aktiviteter som kåren bedriver.
– Vi har tre större återkommande fester varje termin som hålls i AF-borgen. De som går på festerna bjuder ofta in släktingar och vänner. De får då betala en avgift som genererar pengar till kåren, säger han.
Skulle inte de pengarna kunna användas till något annat, exempelvis sänkt kåravgift?
– Absolut. Men vi har redan en låg kåravgift och de aktiva gör ett betydligt bättre jobb när de känner sig uppskattade. Jag tror inte att sociala aktiviteter går ut över studiebevakningen. Snarare tvärtom, de sociala aktiviteterna blir en inkörsport till övrig kårverksamhet, säger Johan Lööf.
Drivkraften grundläggande
Lunds naturvetarkår har valt en annan linje. I deras budget får varje utskott och varje studieråd 1 000 kronor per termin att lägga på till exempel tackfester, totalt blir det 18 000 kronor. Utöver det finns 2 500 kronor avsatta till bland annat kostnader vid kontakter med andra kårer.
– Detta ska mest ses som symboliska belöningar. Det motsvarar inte det jobb som faktiskt läggs ner. Den egna drivkraften är det grundläggande, säger Naturvetarkårens ordförande Christian Stråhlman.
Kan inte köpa engagemang
Skulle era aktiva medlemmar göra ett bättre jobb om de belönades i högre utsträckning?
– Jag tror inte att vi kan köpa oss engagemang. I alla fall inte i den utsträckningen att det skulle påverka arbetet med studiebevakningen. De belöningar som finns nu ska ses som en bonus, säger Christian Stråhlman.
Kommer detta att förändras när kårobligatoriet försvinner?
– Det kan mycket väl bli så. Drivkraften och mentaliteten till varför man engagerar sig kanske förändras. När staten går in med pengar kan folk tänka: nu ska jag få tillbaka så mycket som möjligt. Men det är väldigt svårt att säga säkert, säger Christian Stråhlman.
Fotnot: Studentkårerna har olika modeller för bokföring. Detta gör det svårt att få fram jämförelsebara representationskostnader. För att undvika felaktigheter väljer Lundagård att inte redovisa samtliga kårers utgifter för representation.
Foto: Emil Langvad