Skilda åsikter om kemiutbildningens framtid

- in Nyheter
@Lundagård

Kemiska institutionen står inför ekonomiska nedskärningar i miljonklassen. Åsikterna om hur studenterna påverkas går isär hos de berörda kårernas representanter. Det visar en rundringning som Lundagård har gjort.

En tredjedel av lokalerna försvinner och 12 avdelningar blir till fyra enheter när 70 miljoner kronor ska sparas in på kemiska institutionen. Det föreslår den ledningsgrupp som blivit tillfälligt tillsatt för att rädda institutionens ekonomi. Förslaget innebär att grundutbildningen i kemi vid den naturvetenskapliga fakulteten och vid LTH slås samman.

Studentrepresentation saknas

Christian Stråhlman som är ordförande för naturvetarkåren ställer sig tveksam till att förändringarna skulle gynna studenterna.

– Man försöker slå samman grundutbildningen för studenter som kommer från fakulteter med ganska olika studiestruktur. LTH-studenterna läser halvtid medan naturvetarstudenterna oftast läser heltid. Sedan finns det ju även de som har kemi som sidoämne. Det kan alltså bli svårt att erbjuda färre kurser som passar alla grupper, säger Christian Stråhlman.

Han tycker också att den tillsatta ledningsgruppen fokuserat för lite på hur studenterna på grundutbildningen ska ta sig igenom den kommande åtstramningen.

– Omorganisationen är bra om man sysslar med forskning, däremot har man inte tagit lika stor hänsyn till hur grundutbildningen ska anpassas. Den nya ledningsgruppen saknar studentrepresentation, vilket givetvis spelar in, säger Christian Stråhlman.

”Inget är skrivet i sten”

Teknologkårens ordförande Niklas Trappe ser inget problem i att den tillfälliga ledningsgruppen fokuserar på forskningen.

– Jag anser att det är rimligt eftersom det är där som ekonomin brustit. Får man ordning på den sidan kan man också erbjuda en bra grundutbildning, säger Niklas Trappe.

Han ställer sig avvaktande positiv till sparpaketet och tror inte att sammanslagningen av kurser påverkar studenterna negativt.

– Vi delar ju utbildningar med naturvetenskapliga studenter redan i dagsläget och det har fungerat bra. Sedan ska vi inte glömma bort att detta rör sig om ett förslag. Inget är skrivet i sten, säger Niklas Trappe.

Om förslaget går igenom väntas förändringarna vid kemiska institutionen träda i kraft hösten 2009.

Text: Marek Stefaniak