Ordenskrig på läkarutbildningen

Ordenskrig på läkarutbildningen

- in Nyheter
28
@Lundagård

Hemlighetsmakeri, svågerpolitik och könsdiskriminering. Ord som enligt vissa skulle kunna passa in på den mansdominerade medicinarorden Hincus Medicus. Nu har några läkarstudenter lessnat och startat Spadus Medicus. Målet? Att splittra Hincus.

– Namnet Spadus anspelar på vilken sandlådenivå det är på Hincus. Det är så fånigt att grabbar träffas och klappar varandra på axeln, säger en av de läkarstudenter som grundat motståndarföreningen. Han vill vara anonym men vi kan kalla honom Markus.

En av poängerna med Hincus Medicus är att vara så hemlig som möjligt. Vad som däremot står klart är att föreningen är ytterst selektiv med vem som blir invald. Enligt uppgift handplockas max tre blivande läkare per termin, samtliga män.

– De går på efternamn. Om man kommer från en framstående läkarfamilj eller känner någon äldre medicinstudent har man chans att bli invald, säger Markus.

Syftet med Hincus är enligt honom att medlemmarna ska hjälpa varandra i den framtida karriären. Det ryktas att dina anställningsmöjligheter på vissa avdelningar i Lund ökar rejält om du har varit Hincusmedlem.

Till en av den hemlighetsfulla föreningens fester har en strippa hyrts in, se tidigare artiklar i Lundagård. Hincus har dock också en systerorganisation med kvinnliga medlemmar. Enligt Markus är deras enda funktion att finnas med som sällskapsdamer och göra festerna roligare.

– Jag förstår inte varför tjejerna finner sig i detta, säger Markus.

Enligt den nya föreningen Spadus’ stadgar är föreningens mål att få Hincus upplöst.

– Först vill vi att så många som möjligt ska få reda på att Hincus finns och skratta åt dem. Om det sedan leder till att de upplöses så har vi nått vårt mål och då löses vi också upp, säger Markus.

Fem tjejer och fyra killar står bakom Spadus, som hittills har omkring 60 medlemmar och ganska jämn könsfördelning. I Spadus får alla som vill vara med.

– För ett par veckor sedan började vi sälja pins för en femma styck. Tanken är att alla ska ha den på rockslaget för att visa vad de tycker om Hincus, säger Markus.

Text: Isabelle Beckman
Foto: Arvid Jurjaks

Facebook Comments

28 Comments

 1. Bra igen Lundagård. Jag påtalade redan i kommentarerna för artikeln om nationerna hur korrupt studentlivet är i Lund. Detta är bara ännu ett exempel på det äckligt homogena och inavlade studentlivet i Lund. Detta präglar även samhället, det samhälle som utstrålar dubbelmoral som en gång just hade sina grogrunder i detta träsk av selektivism.

 2. Jag har hört att Anders inte vet vad han talar om.

 3. Kan man förneka förnekelse?

 4. Jag har hört att Grisorden är uppstartad igen!
  Kuratorskollegiet kommer naturligvis förneka detta.

  Om lundagård vill så finns massor med info om den nya grisorden. Skriv en artikel om detta också!

 5. Kuratorskollegiets Grisorden är sedan länge nerlagd.

 6. en som vill se markus naken

  Markus!
  På lördag ska vi i den kvinnliga föreningen träffas för den traditionella vårmiddagen. Kan inte du förbarma dig över oss ”sällskapsdamer” och bjuda på en liten striptease för jämnlikhetens skull. Vi har inte haft en manligt strippa sedan… förra gången vi träffades i höstas. Om du är riktigt bra kanske vi byter ut hincus som vår partnerförening och tar spadicus isället…

 7. I hela mitt liv har jag kämpat för att komma in på läkareutbildningen. Att klara tentorna, bara för att jag som medlem i den kvinnliga ordern, ska få vara Hincus sällskapsdam. Marcus, gör som jag och erkänn det elitistiska och patriakaliska samhälle vi lever i. Mitt mål med livet är naturligtvis inte att bli en bra läkare utan att gifta mig med en ståtlig hincusman och bli hemmafru. Han kommer ju ändå att tjäna massor med pengar. Och självklart som väluppfostrad fru kommer jag att se mellan fingrarna om han vill titta på strippor!

 8. Om man tolkar vissa av ovanstående inlägg så verkar även äldre, dvs färdiga läkare vara med ibland. Det vore inte direkt märkligt om det innebar en fördel vid anställningsintervjun om man känner andra på samma arbetsplats. Naturligtvis kan det skapa en gräddfil, men det är så verkligheten ser ut. Allt annat är bara utopiskt. Det är ingen skillnad om man är med i en herrorden eller om man känner till någon som verkar kunna passa in i arbetsgemenskapen via en knypplingskurs. Kontakter är viktigt.

 9. Men herregud människor! haha

 10. Människovärde i all ära men alla människor har ett eget ansvar för att sätta guldkant på sin alldeles egen tillvaro, och alla människor har rätt att umgås i vilka sällskap man vill. Sen om man vill kalla det sällskapet en orden eller just ett sällskap, det kan man väl välja själv? Korrelensen mellan att vara Lundabo och välja just ”orden” råkar bara vara relativt hög…
  Är mkt förvånad över att just denna orden är så otroligt mkt mer intressant än de andra tusentals ordnar som gror i vår vackra stad. Kom tillbaks i matchen Lundagård!

 11. Låt oss förstöra mer för de som har det bra. Det är det hela studentrörelsen handlar om. I min värld ska alla ha det lika bra. Ingen är mer värd än nån annan, vi har alla rätt till bostad, arbete och praktik.
  Jag stöder spadus för ni står för bra saker!

 12. Spadus en underbar tanke!

  Låt oss skapa motståndsgrupper mot Festivas, Apis, Magnolieorden, Panorden, Coniuncta Valent, ALKis och alla de andra!

  Låt ingen få ha sammanslutningar där inte alla är välkomna.
  Det är mot jämställdheten.

  Varför ska bara vissa få ha kul, tror ändå inte att det är så roligt på ornar. Människovärde är bättre!

 13. Hear hear!

 14. Blivande Spadusmedlem

  ”Djävulens bästa trick var att övertyga världen om att han inte finns”

  Artikeln tryckte uppenbarligen på en öm punkt för de som engagerat sig i hincus. För hur skulle det se ut om det kom ut att verkligheten är som den beskrivs i artikeln? Nej, hugg snabbt, och skriv gärna ner initiativtagarna till Spadus som folk med vanföreställningar, dålig kvinnosyn, och att allt bygger på avundsjuka.

  Alla förstår väl att Hincus inte kan fortsätta med svinerier och svågerpolitik om det kommer ut i ljuset, och detta blir ännu tydligare med ovanstående panikartade dementier.

  Alla hincusmedlemmar jag (veterligen) har träffat har haft läkare aktiva i Lund-regionen som föräldrar, alternativt ”bara” adelsnamn som efternamn. Men det är säkert bara en slump…

  En salut för Spadus, där rättvisa, jämnställdhet och lika människovärde verkar vara nyckelorden!

 15. Ännu en exilstudent

  Som tidigare student i lund är det precis sådant här som får mig att vilja återigen dra ner till lilla staden för att möta våren med hincus, trots att flera år har gått sedan examina från läkarstudier mm…

  Jag kan dessutom intyga att något arbete, vare sig i Lund eller tex i Stockholm är lättare att få genom tidigare krökande med hincus.

 16. men M, läs: ”Enligt Markus”. Det är han som har fel, inte tidningen.

 17. Är Lundagård en skvallertidning?

  Hur kan ni på Lundagård publicera ryktesspridning som fakta?

  Den information som ges om den motsvarande kvinnliga föreningen i artikeln är HELT felaktig. Vi är DEFINITIVT inte några sällskapsdamer. Vi är en egen förening med egna sällskapsregler och syften. Vi har ingenting att göra med Toddy eller MF.

 18. Förtydligande angående Exilstudents kommentar om kuratorskollegiet. Herrorden ”grisen” är sedan ett par år tillbaka nedlagd och det beryktade stripbesöket är nu 15 år sedan, absolut inget som försigår nu!

 19. Sorry för spam men artikeln är bara för dålig.

  Marcus ter sig lite…enkel…

  Han tror på fullaste allvar att den kvinnliga orden ställer upp som sällskapsdamer.

  Rent nonsens. Den kvinnliga motsvarigheten är alltså nästan identisk med killarnas. Av sociala skäl går respektives fester på samma dag. Tjejerna är alltså lika mycket sällskapsdamer som vi är sällskapsherrar….

  Jag antar att ”Marcus” vanföreställning om den kvinnliga orden som ”sällskapsdamer” säger en del om hans kvinnosyn. Han liksom bara förutsätter att tjejerna går dit för att behaga killarna. (Och lundagård antecknar okritiskt.)

  Lundagård har presterat ett nytt bottennapp.

  När ska dennna eländiga redaktion avgå?

 20. Hincus medicus finansieras alltå INTE av kåravgifter. Så ”annan lundamedicinare” kan bara slappna av. âr du tillräckligt avslappnad får du kanske en inbjudan till nästa hincus?

 21. Som varande ”Hincusmedlem” måste jag göra er besvikna.

  Hincus är inte konstigare än någon annan orden i det studentikosa Lund. En massa rätt sköna medstud som träffas två gånger om året och gör bort sig på fyllan. Töntigt? Ja det kan man kanske tycka, men så är ju nu det studentikosa Lund.

  Iden om att det skulle vara ett karriärssteg är bara skrattretande, det inser nog alla som vet hur läkares karriärer brukar utvecklas sig med allt flyttande, AT, man väljer olika specialiteter etc.

  Det var roligt under studietiden men känner ingen samhörighet mer än att jag ibland av nostalgiska skäl får lust att återfalla när jag får en inbjudan per mass-email.

  Jag var med på festen med strippan och tyckte det var no big deal. Lite fantasilöst kanske. Hincus är precis lika roligt utan sådana inslag.

  Något allvarligare än så har mig veterligen inte inträffat. Hursomhelst är detta ingenting jämfört med kuratorskollegiets beryktade grisorden (där en strippa faktiskt utsattes för ett sexuellt övergrepp) eller så många andra nationsordnar eller AF-ordnar.

  Ligger faktiskt på högre nivå än lundagårdshumorn nuförtiden. Lundagard vars ”reporter” pissar i en vask och hoppas att ett ”drinkluder” ska städa upp efter honom.

  Till knasbollen ovan som babblar om könsfördeling vill jag påpeka att de kvinnliga medstud har en egen väsentligen identisk orden som även dom vid ngt tillfälle haft en strippa. Hincus är ett helt ”privat” initiativ och har inget som helst med MF eller Toddy att göra.

  Nä. Här finns dessvärre inga konspirationer a la ”skulls” eller annan film att rapportera.Hade det funnits några sådana tendenser i Hincus hade jag varit den förste att gola ner dom….

  Njaeee, ser snarare ut som initiativtagaren till spadus inte inte fick vara med och nu är lite bitter. Men så har han ju sin alldeles egen orden, Spadus Medicus.

 22. Ja, killar som håller varandra om ryggen är mossigt. Inte nog med de hemliga klubbarna. Könsdiskremineringen skyltar ju läkarstudenterna dessutom helt öppet med. kolla bara på medicinstudenternas spex toddyspexarna. Där är det fortfarande bara killar på scen, år 2008!!! Skrattretande/tragiskt. Vad håller medicinarna på med egentligen? Vad är det för killar som förtrycker tjejerna så? Och vad är det för tjejer som går med på det? Kanske ett projekt för Spadus?

 23. annan Lundamedicinare

  Är besviken. Jag vill inte att min kåravgift skall gå till ordensällskap. Bra att ni granskar. När någon har en fest borde alla bli bjudna. Hur blir jag en knappis??

 24. Vet inte riktigt vad ni pysslar med på läkarutbildningen. Klart är i alla fall att titeln måste bytas. Här är det inte frågan om något krig, snarare ett gäng som ödslar tid å kraft på något som bara ger ”krigsmotståndaren” mer cred och gör dem ännu mer mytomspunnet. Ordnar har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Er avunsjuka lyser igenom… Lycka till med patienterna!

 25. Lundamedicinare

  Fyfan för den typen av föreningar, jag säger publicera deras namn så de får svårt att överhuvudtaget få några jobb i vare sig lund eller annnan plats i framtiden.

  Hur går man med i spadus?

 26. Spännande! Hur går man med i Spadus? Organisationer som hincus är bara fjant. Låt oss krossa dem 🙂

 27. Konstigt att Markus vet så mycket om föreningen om den nu är så hemlig. Han vill visst vara med bland de hippa grabbarna och leka, men får inte. Svenska avundsjukan i ett nötskal.

 28. Den där Markus verkar kunna allt om Hincus. Vilken kille!
  Kul när avundsjuka människor organiserar sig! Go Spadus!

Comments are closed.

You may also like

En minnesvärd, och lugn karneval

Karnevalsledningen vittnar om en lugn helg och berättar