Journalistutbildning gör URstor satsning på teve

- in Nyheter
@Lundagård

Journaliststudenter vid Lunds universitet ska producera teveprogram åt Utbildningsradion, UR. Det hoppas utbildningens studierektor Stefan Theander:

– Det är mycket roligare att jobba skarpt, säger han.

Planerna på att utveckla teveproduktionen på journalistutbildningen är än så länge på skisstadiet. Projektet ska förväntas dra igång senare i år, samtidigt som en ny utbildning med inriktning på naturvetenskaplig journalistik startar.

– Naturvetarna kommer att göra teve i höst. Jag hoppas att vi då har kommit så långt att man kan köra det som ett pilotprojekt, säger Stefan Theander.

Tidigare har Göteborgs universitet producerat de flesta inslagen åt UR.

– Men samtidigt vill universitetet utveckla Vetenskapslandet. Redan i dag produceras en del inslag från Lund av några entusiaster på universitetets

infoavdelning, säger han.

Programmet Vetenskapslandet handlar om aktuell forskning och produceras av olika skolor. Nu ska lundastudenterna få ett större inflytande i produktionen.

– Min idé är att en del av utbildningen ska fungera som ett produktionsbolag för UR. Som ett första led att vi ordnat praktikplatser på UR och det är också därför som vi satsar på nya videokameror till vårens teveutbildning, säger Stefan Theander.

I augusti ska även en datorsal med nya datorer stå klar.

Text: Louise Larsson