Två utbytesstudenter som överklagat sina hyror hos International housing office fick i dag Hyresnämndens domar. Utbytesstudenterna fick rätt och universitetet måste betala tillbaka delar av hyran till studenterna. Samtidigt har DO bestämt sig för att ta upp fallet.
Universitetet förlorade hyrestvisten gällande två utbytesstudenter som krävt delar av sin hyra tillbaka för den gångna terminen. Hyresnämnden ålagde IHO att återbetala 4 490 kronor respektive 1 800 kronor plus ränta till de två studenterna på Kämnärsrätten samt Klosterängen.
I Lundagårds fortlöpande granskning kring utbytesstudenternas ockerhyror framkom under hösten att omkring 500 studenter är drabbade. Efter dagens domar står det klart att universitetet kan bli skyldigt att totalt utbetala ersättningar i miljonklassen, beroende på hur många studenter som väljer att anmäla.
Från universitetets sida utesluter man inte en framtida förlikning gentemot studenterna för att på sätt undvika fler förhandlingar i Hyresnämnden.
– Nu kommer vi att ha överläggningar med anledning av dagens beslut i Hyresnämnden och först därefter kan vi att fatta beslut om hur vi ska gå vidare, skriver förvaltningschef Marianne Granfelt i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
Sedan tidigare har IHO och universitetet valt att förlikas med en utbytesstudent i Hyresnämnden och nu har sex nya anmälningar inkommit. Dessa fall kommer emellertid att prövas i Hyresnämnden enligt universitetets juridiska ombud Henrik Krantz.
Anmälan till DO
Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, har också mottagit en anmälan mot International housing office, IHO. Sakfrågan gäller AF Bostäders korridorsrum som IHO hyr ut i andra hand till utbytesstudenterna, fast upp till 50 procent dyrare. Anmälaren vill att DO skall granska om de orättvisa hyrorna är ett brott mot lagen om etnisk diskriminering.
Ola Sundström, jurist på DO, bekräftar att de mottagit en anmälan och att de bestämt sig för att titta närmare på det efter en första gallring.
Han vill inte uttala sig om det specifika fallet men säger att de i normala fall försöker utröna om det rör sig om en form av särbehandling på grund av etnisk bakgrund.
– När det gäller utbytesstunder är det ofta så att de särbehandlas i rollen som just utbytesstudenter och inte på grund av etnicitet. I ett sådant scenario kan det i stället falla under en indirekt diskriminering, säger Ola Sundström.
42 anmälningar på väg
Samtidigt har ytterligare sex studenter anmält sina hyror till Hyresnämnden. Och under de kommande veckorna lär antalet dessutom mångfaldigas.
Nicolas Schüngel, utbytesstudent och grundare till Facebookgruppen ”We want our money back from Lund´s IHO” med 173 medlemmar i dagsläget, skickade i dagarna ut ett pressmeddelande. Där kräver han att IHO ska tillämpa samma hyresnivåer och hyresperioder som utbytesstudenternas svenska korridorskamrater åtnjuter via AF bostäder.
Vidare meddelar Nicolas Shüngel att 42 anmälningar, varav 14 redan påskrivna, förbereds i nuläget.
Läs Lundagårds avslöjande av ockerhyrorna här.