3470 kronor i månaden. Det är vad arbetslösa studenter får om de beviljas socialbidrag under sommaren. Men antalet sökande blir färre för varje år.
Sedan slutet av nittiotalet har antalet Lundastudenter som levt på ekonomiskt bistånd under sommaren minskat med 90 procent. Förra året sökte rekordfå och även i år förväntas det råda stiltje bland de sökande.
– 1994 brakade kommunens telefonväxel samman på grund av alla sökande. Under andra hälften av nittiotalet fick 500-600 studenthushåll ekonomiskt bistånd. Förra året var det nere i ungefär 50, säger Annika Pettersson, chef för ekonomiskt bistånd på socialförvaltningen i Lund.
Telefonbokning tillbaka igen
Eftersom det är så få sökande väljer socialförvaltningen att återigen öppna telefonväxeln för bokningar. Den har öppet fyra dagar i början av juni. De som missar den tiden måste ta sig ned till kontoret på Bangatan för att boka tid.
Enligt Annika Pettersson beror nedgången i antalet sökande på högkonjunkturen. Arbetsmarknaden är bättre med fler sommarjobb. En del studenter väljer också att läsa över sommaren. Andra får hjälp av sina föräldrar.
Kraven på de sökande har inte förändrats nämnvärt sedan 1998. Då infördes regeln om att de som får bidrag måste praktisera sex veckor under sommaren. Inga undantags görs.
Debatterad regel
Regeln är flitigt debatterad bland studenter. Men Annika Pettersson säger att praktiken är bra för de studenter som står utanför arbetsmarknaden. Praktiken i kommunen eller inom frivilligorganisationer är ett sätt att få in en fot i arbetslivet och vinna nya kunskaper.
Vad för kunskap får en student som pluggar teknisk matematik av att jobba i parkförvaltningen i sommar?
– Det är bättre att visa att man har sysselsättning än att man inte har något alls. Dessutom är det viktigt med referenser, att någon har sett hur man fungerar i arbetslivet, säger Annika Pettersson.