Det 100 år gamla Uardaspexet har kryddats med ett antal moderna fyndigheter. Tyvärr är dessa inte tillräckliga för att lyfta det genomgående småtorra manuset.
I de gamla faraonernas Egypten beskylls den ogifta prinsessan Uarda för att i själva verket vara biologisk mor till hittebarnet Moses. Ett sådant snedsprång skulle kunna äventyra hennes heder och därmed hela den 28:e dynastin. En maktlysten överstepräst inser möjligheterna att utnyttja omständigheterna för egen vinning, och så är spexet igång.
Inför Uardaspexets 100-årsjubileum har några uppenbara modifieringar av manus gjorts. I årets version ges utrymme att driva med allehanda nutida fenomen och personer, allt från Malmö Redhawks’ förluster till 3:s överkäcka kundtjänst och Bengt Frithiofssons vinpimplande. I de flesta fall är de nutida referenserna vältajmade och lättar upp ett i övrigt något svårsmält spex.
Sången överträffar förvisso förväntningarna genom att hålla en jämn och hög nivå. Orkestern är mångsidig och inlevelsefull och dekoren lyckas täcka in Egyptens viktigaste uråldriga stenblock på en och samma scen. Men den genomgående proffsigheten lyckas inte helt väga upp ett alltför ofta torrt och segdraget manus. Framför allt får sidospåret hos ett gäng ölhävande mumier nere bland sarkofagerna lite för mycket utrymme för spexets bästa.
Däremot njuter jag av de rent språkliga finurligheter i form av långa alliterationer som då och då klingar från scenen. Möjligen återfinns vissa av dem i originalmanus men andra är uppenbarligen nyskrivna. Dessutom präglas hela framställningen av stor säkerhet från skådespelarnas sida. En av höjdpunkterna är prinsessan Uardas sång till Moses, där välljudande melodier står i komisk kontrast till en något grövre text. En annan minnesvärd scen är katt- och råttadansen mellan översteprästens själ och en plötslig grekisk-mytologisk influens i form av demonen Typhon.
Uarda är inget spex jag vrider mig av skratt till mer än ett fåtal gånger. Ett godtagbart skäl att se det är möjligen snarare att ta del av ett stycke proffsigt framförd spexhistoria. Och Lundaspexarna förtjänar särskilt beröm för att de som hastigast vågar pika kungen, trots att kronprinsessan Victoria väntas till premiären.
Fotnot: Uarda har jubileumspremiär i dag och spelas även måndag till och med torsdag nästa vecka.
Vad tyckte Lundagård om Uarda-spexet när det spelades för fem år sedan? Klicka här för att ta reda på det.
Foto: Andreas Lindbäck