De insåg att de inte var ensamma om sina upplevelser från högstadiet. Resultatet blev en novellsamling som ska få dagens tonårstjejer att våga vara sig själva.
Hon känner sig allt annat än perfekt och försöker lösa problemet genom att se ut som sin musikidol PJ Harvey. Men när förvandlingen är genomförd står hon besviken framför spegeln. Hon inser att om hon kopierar någon annan så sätter hon ”bara på sig en mask som kliar och skaver i kanterna”. Historien är hämtad ur novellsamlingen ”Asfaltsblommor” som skildrar hur det är att vara tjej på högstadiet. Tolv kvinnliga författare, varav flera är lundastudenter, står bakom projektet. Syftet är att göra unga tjejer mer självständiga.
– Det viktigaste är att hitta andra lösningar än att hela tiden ändra på sig själv för att vara omgivningen till lags, säger Elin Persson, redaktör för boken och tillfälligt ledig från studierna i omvårdnad.
Det hela började för två och ett halvt år sedan. Elin Persson och hennes vän försökte komma på en bok som de kunde ge bort i födelsedagspresent till en tjejkusin på högstadiet.
– Vi kunde bara komma på ”Berts dagbok”. Men den kändes inte rätt eftersom den handlade om en kille. Vi ville ha en bok där igenkänningsfaktorn för en tjej var högre, säger Elin Persson.
Gamla minnen från högstadiet väcktes till liv. Och ju mer de talade med sina vänner, desto mer insåg de att de alla hade gått omkring och brottats med samma problem. Resultatet blev tolv delvis självbiografiska noveller där en tonårstjej försöker komma till rätta med sin tillvaro. Det handlar om nya regler, obesvarad kärlek och behovet av att ändra på sig själv för att passa in. Men det är inte fråga om några tillrättalagda texter.
– Boken ska väcka tankar snarare än att vara någon självhjälpsbok. Texterna är inte rädda att ta upp saker som är riktigt jävliga, säger medförfattaren och Pol mag-studenten Magdalena Flemström.
Boken har även ett pedagogiskt syfte. Med varje exemplar följer ett övningshäfte. Grundtanken är att tjejer ska läsa berättelserna i grupp och sedan diskutera vad som är rätt eller fel. En annan möjlighet är att man spelar upp historierna och kommer på alternativa slut. Flera skolor och ungdomsmottagningar i Malmö har redan köpt in novellsamlingen och hittills har reaktionerna varit positiva. Elin Persson tror att även vuxna har något att lära av boken.
– Jag känner till flera föräldrar som läst boken och höjt på ögonbrynen. De blev förvånade över hur det är att vara tonåring, säger hon.
Elin Persson och Magdalena Flemström är medvetna om att de riskerar att sätta etiketter med sin bok. Samtidigt anser de att problemen som boken tar upp är allmängiltiga och inget som bör sopas under mattan.
– Många tjejer föds till en lott där de hela tiden ska släppa fram andra. Men det behöver inte vara så om man tror på sin egen vilja. Vi har ju insett att vår egen vilja fungerade när vi gjorde den här boken. Det omöjliga var faktiskt möjligt, säger Elin Persson.
Foto: Andreas Lindbäck