Slut med strul på StiL

- in Nyheter
@Lundagård

Spam. Sju dagars fördröjning av mejl. Oväntade serverhaverier.

Den aldrig sinande strömmen av problem med stilkonton har nått sitt slut – nu tar en global mejljätte över.


Till hösten är det tänkt att Lunds studenter ska öppna sin mejl via Gmail eller Hotmail. De båda mejljättarna slåss om att få ta över universitetets mejltjänst.

– Systemen och kostnaderna är likvärdiga. Det avgörande är de juridiska bitarna. Vem har rätt till informationen i mejlen? Det är en viktig principfråga, säger Per Hallgren, systemadministratör för stilkontona.

Omgärdat av problem

Därför tittar universitetets juridiska enhet just nu på hur avtalet med bolagen kan komma att se ut. Förebilden är Linköpings universitet som i höstas lät Gmail ta över mejltjänsten.

– Det blir billigare för universitetet att göra så här. Dessutom har båda bolagen väl utbyggda spam-filter, säger Per Hallgren.

Lundagård skrev i slutet av förra året om att stilkontona var nedlusade med spam. Under våren har problemen fortsatt med oförminskad styrka. Dessutom var mejlserven kraftigt överbelastad mellan januari och mars. Många mejl fördröjdes i upp till sju dagar.

– Problemet var för stort för oss, vi fick kalla in en tekniker från leverantören Sun för att åtgärda det. Men sedan den 17 mars levereras alla mejl inom rimlig tid igen, säger Per Hallgren.

Förra året lät Linköpings universitet Gmail ta över deras mejltjänst. Lyckat, tycker Richard Kjerstadius.

– Mejlen har aldrig legat nere så vitt jag vet, säger han.

Linköping först med Gmail

Bland Sveriges universitet var Linköping först med att outsourca sin mejltjänst. Från och med höstterminen förra året var Gmail standard.

– Det har fungerat väldigt bra med Gmail. Bra sorteringssystem, mycket större utrymme och några spamattacker har jag inte märkt av, säger Richard Kjerstadius, som är driftchef på studentservicen Korallen.

Vad ska Lund välja, Hotmail eller Gmail?

– Gmail, tycker jag. Gmail har det mest intuitiva användargränssnittet.

Text: Johan Nordström