Tentor ska rättas snabbt. Universitetet har bestämt att ingen ska behöva vänta på resultatet mer än 15 dagar. Men på freds- och konfliktvetenskap fick man resultaten samma dag som omtentan.
På punkt 8.9 i listan över studenternas rättigheter står att examinationsresultat ”skall föreligga så snart som möjligt och skall normalt ha inrapporterats i LADOK senast 15 arbetsdagar efter examinationstillfället, dock tidigare än två veckor före omexaminationstillfället”.
Men för studenterna på kursen i Freds- och konfliktvetenskap blev väntan lång. I höstas kom tentaresultaten fyra och en halv respektive fem veckor efter att tentorna lämnats in.
Ena gången kom tentaresultaten när de skrev nästa delkurs tenta och nästa gång samma dag som omtentan normalt ska komma ut.
Vid båda tillfällena var alla som skrivit tentan godkända men studenterna som Lundagård talat med är ändå frustrerade.
”Man vill kunna planera”
– Det är ganska ångestladdat som det är att skriva en hemtenta. Då vill man inte gå runt och undra om man klarat den förra eller inte, säger en student.
Kritiken framfördes till ämnesföreståndaren och de berörda lärarna vid terminens slut och bemöttes bra. Men i nästa kurs, kandidatkursen, var de första tentaresultaten försenade igen. Den här gången tog det fyra veckor tills de kom. Då var det redan omtentaperiod. Även den gången var alla som skrivit den godkända.
En tidigare student säger att det var förseningar på samma delkurser för ett år sedan och att kritik framfördes men att det inte har blivit någon förbättring.
– Tre veckor kan jag förstå att det tar, men att skriva nya tentor utan att veta hur det har gått på de förra är värdelöst. Man vill kunna planera vad man kommer att ha framför sig, säger en student.
Olyckliga omständigheter
Karin Aggestam, ämnesföreståndare ser allvarligt på studenternas långa väntan.
– Det är olyckligt att tentor blir försenade.
Hon ser inget bestående mönster i långsamt rättade tentor men hon följde upp studenternas klagomål i vintras och gjorde en stark uppmaning till lärarna. Att det skulle ha varit förseningar även för ett år sedan känner hon inte till.
– Förseningarna i höstas var en kombination av olyckliga omständigheter på grund föräldraledighet och personal som drabbats av influensa. Jag beklagar det verkligen.
Karin Aggestam tycker att de 15 arbetsdagar som rättighetslistan anger är fullt rimliga. Det är till och med nödvändigt med snabb rättning för att verksamheten ska fungera. Ambitionen är att tentaresultaten ska vara inrapporterade efter två veckor.
Hon understryker att ingen student blev konkret drabbad eftersom alla klarade tentan. Om så varit hade man vidtagit åtgärder och löst det i samförstånd med studenterna.
– Jag förstår den vånda och stress det kan innebära att inte få reda på resultatet. Det är inget jag vill se.
Få anmäler till kåren
Kårerna tycker att universitetet rättar i tid och att förseningar inte är ett återkommande problem.
– Det händer tyvärr då och då och vi ser allvarligt på när det sker, säger Erik Bodin, vice ordförande på Samhällsvetarkåren.
Eva Frisendahl på Humanistkåren har inte hört några klagomål på för sent rättade tentor men anar att studenterna inte går till kåren i den frågan. Den här punkten tror hon har fått bättre genomslag än andra på listan.
– Det är ofta ett individuellt problem bland vissa lärare att de har liten förståelse för studenters tid.
Bild: Jonas Jacobsen