Färre vill bli socionom

- in Nyheter
@Lundagård

Första urvalet är klart till höstterminens kurser och program vid Lunds universitet. Statistiken visar att många fortfarande vill bli jurist eller läkare. Samtidigt minskar antalet sökande till socionomutbildningen.


Trenden håller i sig. De stora programmen som av tradition haft flest antal sökande ökar i popularitet eller ligger kvar på en relativt jämn nivå jämfört med föregående år. Det visar nyligen sammanställd statistik från Verket för högskoleservice och Lunds universitet.

Populärast är juristprogrammet som över fyra tusen personer har sökt. Det är en ökning med 634 personer jämfört med höstterminen förra året. Bara 240 får beskedet att de antagits till programmet, resten meddelas att de antingen placerats som reserv eller strukits från utbildningen.

Läkarprogrammet, som har flest sökande efter juridikprogrammet, har i år 3 973 sökande på 104 platser – en ökning med 448 personer. Läkarutbildningen har även högst intagningskrav. Alla som antagits till hösten har antingen 20,0 i meritvärde från gymnasiebetygen eller minst 1,9 poäng på högskoleprovet.

Ökar i popularitet gör också arkitektutbildningen, sjuksköterskeprogrammet, de olika civilingenjörsutbildningarna liksom civilekonomprogrammen. Den utbildning med över 1 000 sökande som upplevt störst ökning jämfört med förra höstterminen är civilekonomprogrammet med analytisk inriktning. Där har det totala antalet sökande ökat med över 30 procent.

Tappar i popularitet gör de två socionomutbildningarna i Lund och Helsingborg. Förra året på höstterminen hade de båda programmen tillsammans 3 890 sökanden. I år ligger samma siffra på 3 389. Även sjukgymnastprogrammet minskar något. Till de 46 platserna sökte i år 1 757 personer, vilket är en minskning med 147 personer.

Ungefär 50 000 personer har sökt till höstens utbildningar vid Lunds universitet. Mellan den 10 till 15 juli får alla reda på hur de ligger till i antagningsprocessen. Den som blivit antagen till en utbildning i höst måste svara på antagningsbeskedet senast den 28 juli.

Text: Arvid Jurjaks