En av fem brandingenjörsstudenter hade i mitten av augusti ingenstans att bo inför terminsstarten. Men även de bör klara sig ganska bra – tack vare Robert Jönsson.
I höst börjar 60 nya studenter läsa till Brandingenjör vid LTH. Många av dem står inför en svår situation när det gäller att hitta bostad, men inte riktigt lika svår som för de flesta andra.
– Före sommaren skickar jag ut mejl till alla studenter och alumner för att se om de har något boende att erbjuda. Sen vid andra antagningen ringer vi runt till alla nya och frågar om de har hittat boende, berättar Robert Jönsson programledare för Brandingenjörsprogrammet.
De studenter som saknar boende vid terminsstarten paras sen ihop med de nuvarande studenter som kan erbjuda något tillfälligt. Det kan vara alltifrån en egen lägenhet i Malmö till boende på soffan i en tvåa hos en barnfamilj.
– Det här är en tradition vi har haft på programmet länge, alla hjälper varandra. Det är ingen som tar betalt för de tillfälliga boendena, säger Robert Jönsson.
”Värsta situationen på 21 år”
Den egna lilla bostadsförmedlingen har han haft i snart tjugo år.
– Det är en lång historia. När vi startade 1986 sa alla att vi skulle misslyckas för att utbildningen inte låg i Stockholm. Det gjorde att vi blev rätt tajta med studenterna för att hålla ihop och visa alla icke-skåningar att det visst skulle funka. Det ledde bland annat till det här, säger Robert Jönsson.
Även om han hållit på länge med bostadshjälpen har situationen aldrig sett så bister ut som i år.
– Det här är nog det värsta jag har varit med om på mina 21 år, säger Robert Jönsson.
Ess i rockärmen
Han menar att situationen som den är i dag är orimlig. Men tycker att det så länge det inte finns några alternativ är näst intill en skyldighet för honom att lösa boende åt studenterna.
– Jag ser det som att jag är coach för det här laget som börjar, då måste jag se till att det funkar, säger han.
Redan nu känner han en viss oro för att studenter ska välja att inte plugga på grund av att de inte hittar bostad. Speciellt eftersom många studenter som sökt i år är yngre och kan tänkas välja att vänta ett år till innan de börjar plugga. Men även för dem som saknar boende in i det sista finns det en möjlighet att det löser sig.
– Jag har ett ess i rockärmen kvar men det spelar jag inte ut förrän dagarna innan uppropet, avslöjar Robert Jönsson.
Vad är det för något?
– Boende hemma hos mig.
Foto: Emma Svensson