Alla studenter måste få minst 15 timmar med sin föreläsare i veckan.
Det skriver samhällsvetarkårens ordförande Elina Berg och vice ordförande Per Samuelson.
I början av varje termin delas Lund in i två läger. Allt handlar om det ögonblick då du får ditt schema i handen. Genast är de två grupperna ett faktum. Det är hjärnornas kamp.
Om du tänker ”Shit, hur ska jag hinna med allt det här?” så pluggar du gissningsvis teknik eller medicin. Du kommer att ägna stora delar av det kommande året i en föreläsningssal. Kanske rent av för mycket. Eftersom du måste förbereda dig inför alla föreläsningar blir det mycket extra självstudier, vilket kräver tid och mycket uppoffringar. Det framkallar ångest. Livet är jobbigt.
Om du tittar på ditt schema och tänker ”Shit, vad mycket fritid jag har!” så pluggar du förmodligen humaniora eller samhällsvetenskap. Din föreläsare kommer att kräva att du läser många hyllmetrar med kurslitteratur på egen hand eftersom ingen på institutionen har tid för dig. Du kommer att ägna stora delar av det kommande året åt att vara ensam. Det framkallar ångest. Livet är jobbigt.
Vi på Lunds Samhällsvetarkår tycker att det här är fel. Vi ser ingen logik i att studenter ska behöva gå runt och oroa sig, oavsett mängd lärarledd tid. Det är något av en förutsättning för att man ska lära sig något: Alla studenter måste få minst 15 timmar med sin föreläsare i veckan. Och ingen ska behöva bränna ut sig.
Låter det rimligt?
Per Samuelson, vice ordf samhällsvetarkåren