Alkoholutbildning utan moralkakor

- in Nyheter
@Lundagård

Är det någon här inne som dricker alkohol, frågar Kent Johnsson. Många ser sig omkring och tvekar en stund. Men det dröjer inte länge förrän de flesta räcker upp en hand. På lördagen utbildades blivande nationsarbetare i ansvarsfull alkoholhantering.

Alkoholforskaren Kent Johnsson delar ut en enkät. Deltagarna får ta ställning till olika påståenden om sitt drickande. Till exempel hur pass höga förväntningar man har på att alkohol stärker självförtroendet. Sedan får alla jämföra sina poäng med ett stapeldiagram över en annan grupps testresultat.

Många häpnar

– De flesta av er borde få lägre staplar med tanke på att den andra gruppen är högriskkonsumenter, avslöjar Kent Johnsson.

Många får ett häpet ansiktsuttryck eller brister ut i skratt när de inser sitt resultat. Men snart sänker sig ett allvar över hörsalen i Palestra.

– Ju högre förväntningar man har på drickandet, desto större är risken att man överkonsumerar. Det här är också värt att tänka på i er serveringssituation. En av förväntningarna hos gästerna när de beställer kan vara att stärka självförtroendet, nackdelen är att man inte känner likadant på tisdagens föreläsning.

20080913-_dsc3439.jpg

Alkoholforskaren Kent Johnsson förespråkar ett drickande som håller promillehalten långt under farliga nivåer.

Självinsikt ger bättre servering

– Syftet med dagens utbildning är att lära ut ansvarsfull alkoholservering. Men det handlar även om att ge dem som är här möjlighet att lära känna sin egen konsumtion för att kunna agera bättre i en utskänkningssituation, säger Kent Johnsson till Lundagård.

Över en fjärdedel av studenterna i Lund har en riskfylld alkoholkonsumtion. Utav dessa ökar dessutom hälften sitt drickande. En siffra som hade kunnat sänkas om alla drack på en nation, menar Kent Johnsson.

– Här kan man begränsa skadeverkningarna tack vare att det finns en kontroll. Problemet är snarare förfestandet där man inte har den här kontrollen. Hade all konsumtion av alkohol skett på någon form av lokal eller restaurang så hade vi nog haft mindre problem. Förutsatt att vi har rätt utbildad personal.

Framgångsrik utbildning

En professionell bartender håller reda på hur mycket folk dricker, och kan på så sätt räkna ut deras promillehalt. Något som även lärs ut till studenterna i Palestra. Helt enkelt är det dock inte. Människor tål alkohol olika beroende på bland annat kön, vikt och hur snabbt de dricker. Men även om bedömningen kan bli svår har utbildningen visat sig ge effekt.

– De bartenders som inte gått utbildningen har mer berusade gäster, konstaterar Kent Johnsson.

Hans främsta mål är att få folk att dricka smartare. En bra tumregel är att hålla sig till en flaska vin eller fem små starköl i veckan. Alkohol gör oss lyckliga fram till en gräns. Den som fortsätter över den gränsen höjer sin toleransnivå och måste dricka mer nästa gång, förklarar Kent Johnsson för studenterna. Samtidigt påpekar han hur förvånansvärt snabbt unga människor kan sänka sin toleransnivå. Allt som krävs är en vit månad.

Dricker betydligt mer

Efter två intensiva timmar är det dags för paus. Studenterna strömmar ut ur hörsalen och bjuds på fika i foajén. En av deltagarna är Johannes Cavallin som ska börja arbeta i baren på Östgöta nation. Han är imponerad av vad han fått höra hittills.

– En approach som var väldigt väl riktad mot verkligheten. Han är medveten om att studenter dricker mycket men säger hur du ska göra det bättre i stället för att säga att du ska sluta dricka. Det är vettigt.

Några meter bort sitter Johanna Cavell, nybliven förman på Helsingkrona nation, och tuggar på sin gratismacka. Hon anser att föreläsningen var lite skrämmande eftersom alla i hennes umgänge dricker betydligt mer än vad Kent Johnsson rekommenderar. Men hon känner sig även stärkt inför sitt nya arbete.

– Förhoppningsvis kommer jag att kunna neka folk lättare eftersom jag kan motivera varför någon inte bör dricka mer. Sen är det inte säkert att alla lyssnar på mig.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Anders Hedberg Magnusson