Tusentals fall av diskriminering i antagningen

- in Nyheter
@Lundagård

Enligt Centrum för rättvisa har 678 personer drabbats av könsdiskriminering i antagningen till Lunds universitet under de tre senaste åren. Nio av tio av de studenter som diskriminerats är kvinnor. Förfarandet vid antagningen kan vara olagligt.

Könsdiskrimineringen vid antagningen till 35 av Sveriges största universitet har kartlagts i en unik rapport från Centrum för rättvisa. I rapporten har de tre senaste årens antagning (från hösterminen 2006 till hösterminen 2008) granskats. Lunds universitet är ett av de universitet som har flest fall av diskriminering.

Det rapporten visar är att en antagning som är könsdiskriminerande satts i system av ett stort antal av landets högskolor. Under 2006 var det 34 av de 35 granskade lärosätena som använde ett diskriminerade antagningssystem, siffran hade gått ner till 24 av 35 under 2008 men antalet fall hade å andra sidan ökat. Totalt 7 901 personer har enligt Centrum för rättvisa råkat ut för könsdiskriminering vid antagningen under de tre åren rapporten täcker.

I det flesta av de fall som beskrivs i rapporten har en antagningsmetod använts där sökande med samma betyg automatiskt delats in i grupper baserade på kön och där allt som oftast gruppen med kvinnor valts bort genom en starkt viktad lottning. Ett annat system där den könsgruppen som är överrepresenterad på utbildningen automatiskt väljs bort har också använts. Anledningen till denna kvotering är att universiteten vill ta in fler manliga studerande.

Elin Sahlin som sökt till psykologprogrammet på Lund universitet och inte kommit in fick reda på från Centrum för rättvisa att hon blivit bortvald på grund av sitt kön.

– Jag fick veta det först i fredags och tänkte att kunde det verkligen stämma? När jag pratade med en statistiker på VHS fick jag reda på att de bara antagit män i min urvalsgrupp. Eftersom jag har studerat ett helt år på folkhögskolan för att komma in så det är klart att jag blir besviken.

Psykologprogrammet vid Lunds universitet är ett av de fem program som diskriminerat flest sökande och alla drabbade har varit kvinnor. Under de tre åren som rapporten täcker råkade 151 kvinnliga sökande till psykologprogrammet ut för det automatiserade urvalet.

Högskolorna anser att deras antagningssystem är lagligt men systemet kan falla under likabehandlingslagen, som inte tillåter någon form av positiv särbehandling. Jämställdhetsombudsmannen har ställt sig på de diskriminerade studenternas sida i de fall som anmälts.

Ett fall vid antagningen till SLU där en utlottning av platser riggades för att gynna manliga sökande har blivit ett pilotmål som ska prova i domstol om positiv särbehandling vid lika meriter är lagligt. Centrum för rättvisa, som driver målet, har krävt skadestånd på 100 000 kr för alla drabbade i fallet. En dom bör komma under 2009.

Text och foto: Anders Hedberg Magnusson