Öden avgörs hos Asylgruppen

- in Föreningen
@Lundagård

Fikakvällar sida vid sida med allvarliga möten där människoöden avgörs är vardagsmat fö Asylgruppen Lund – en ideell organisation med ambition att hjälpa papperslösa människor. Lundagård har fått en inblick i gruppens arbete.


– Hej, vill du stödja Asylgruppen Lund med några kronor?

Melinda Höglind skramlar med sin bössa. Innehållet består till största delen av mynt men även en och en annan tjuga har letat sig ned bland kronorna. Det är en solig om än något kall torsdag och representanter från Asylgruppen är ute på stan för att samla in pengar och marknadsföra sig. Trots de låga valörerna tycker Melinda Höglind att lundaborna visar något slags intresse. Men tillägger att det krävs att man som skramlare vågar vara ”lite jobbig”. Reaktionerna från gatan låter inte vänta på sig. En äldre man klappar henne på axeln och mumlar ”det är bra” medan en annan konstaterar att det faktiskt är Världens barn som gäller just nu. De flesta har varken tid eller råd att ge ett bidrag.

Möten på Smålands

Asylgruppen Lund bildades för ett och ett halvt år sedan och är en politiskt och religiöst obunden grupp vars syfte är att hjälpa asylsökande.

– Det är i princip omöjligt att beskriva en vanlig arbetsvecka, säger Kenny Källström.

Det är möte på Smålands nation och Lundagård träffar två representanter från gruppen. Kenny Källström och Jenni Stavare har varit aktiva i Asylgruppen sedan starten och berättar att de haft cirka trettio fall med asylsökande. Tre eller fyra fall har resulterat i fast uppehållstillstånd.

– Jag önskar att de asylsökande hade tagit kontakt med oss tidigare så hade vi kunnat ge dem bättre hjälp, säger Jenni.

Ofta tar de asylsökande kontakt med Asylgruppen när de redan fått avslag och deras fall i princip är förlorat. Då kan gruppen endast visa att en utvisning är ogenomförbar på grund av krig eller liknande.

Men allt handlar inte om att jobba med enskilda fall. Kenny menar att arbetet med dessa kan ses som en tredjedel av arbetet. De två andra delarna består av pengainsamling och opinionsbildning.

– Vi ordnar bland annat fikakvällar, filmvisningar och demonstrationer, säger Kenny.

– Dessutom säljer vi pins, tröjor och liknande, tillägger Jenni.

Rasism i systemet

De berättar om ett fall där Asylgruppen med hjälp av sina insamlingar i princip kunde dubblera en uzbekistansk familjs inkomst, när föräldrarnas dagpeng blivit indragen.

När en person tar kontakt med asylgruppen tilldelas de ett ombud och därefter tillsätts en projektgrupp som driver fallet.

– Vi hjälper dem att slippa undan myndigheternas strategiskt utplacerade falluckor, berättar Jenni.

Hon studerar till jurist och har dragit med sig några av sina kursare.

– Det är ju aldrig fel att ha jurister inblandade i processen, tillägger hon med ett skratt.

Både Jenni och Kenny vill dela med sig av sina erfarenheter och berättar att nya medlemmar ofta blir chockerade över hur situationen ser ut för de asylsökande. En utbredd rasism cirkulerar i systemet, menar Kenny. Ett av gruppens mål är att genom sitt arbete utrota denna. Och arbetet startar här, bakom dörrarna på Korpamoen på Smålands nation. Under rosalila lysrör inramade av bruna tapeter tas Asylgruppens viktiga beslut gällande de asylsökandes framtid. Men arbetet med att synas och samla in pengar är minst lika viktigt.

Ute på stan lyser solen fortfarande. Mitt i rusningstid fortsätter Melinda Höglind sitt arbete med bössan och skramlandet. Tröttheten smyger sig på under den blå himlen och frågan om lundaborna vill skänka en slant till Asylgruppen har bytts ut mot en enkel uppmaning:

– Stöd Asylgruppen!

Text: Åsa Boustedt
Foto: Amelie Herbertsson