Presidentvalet engagerar amerikanska studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Sedan 60-talet har intresset för politik i USA stadigt gått nedåt, men i år syns för första gången ett ökat engagemang. Kan studentaktivismen som förändrade världen vara på väg tillbaka? Lundagård åkte till USA för att ta reda på svaret.


60-talet var ett omvälvande årtionde för det amerikanska samhället. Kriget i Vietnam gick inte åt rätt håll, våldet mot svarta i södern bara ökade och John F. Kennedy, som var det stora hoppet för USA:s framtid, mördades under mystiska omständigheter. För första gången sedan 30-talet och den stora depressionens tid syntes ett utbrett missnöje bland folket, och särskilt bland de unga.

Av de tiotusentals studenter som åkte till södern för att demonstrera för svartas rättigheter, som reste till Washington för att demonstrera mot Vietnamkriget, som begav sig till Kent State för att demonstrera mot den amerikanska invasionen av Kambodja och som startade en uppsjö av protest- och lobbyorganisationer stannade många kvar i politiken. De kom att bilda en grupp i samhället som var aktiva i diverse politiska organisationer och vissa av dem kom långt i den amerikanska politiken. Mest kända från generationen är Bill och Hillary Clinton.

Engagemanget tog slut

Men den engagerade generationens barn och efterföljande generationer har inte visat samma engagemang. Valdeltagandet bland unga i USA har stadigt gått nedåt sedan 60-talet ända fram tills i år då trenden plötsligt har vänt. Enligt organisationen Rock the Vote, som arbetar för att få unga att rösta, har andelen unga mellan 17 och 29 år som registrerat sig som röstare ökat markant jämfört med det förra presidentvalet. Enligt opinionsundersökningsinstitutet Panetta Institute for Public Policy har intresset för valkampanjen och kandidaterna bland studenter ökat från 22 procent till 82 procent.

Varför detta ökade intresse? Amerikanska studenter som Lundagård pratat med talar gärna om förändring, en ny tro på framtiden och om ett historiskt val. De talar också nästan bara om en enda kandidat: Barack Obama.

– Det låter som en kliché men jag tror faktiskt att han står för förändring, en förändring som alla hoppas på. Obama ger mig hopp om framtiden, säger psykologistudenten Amy Cooper från New York.

philbock.jpg

Journaliststudenten Phil Bock tror att Obamas flitiga användande av internet som medium i sin valkampanj kommer att ge honom många unga röster.

Obama satsar på Internet

Obamas valkampanj har lagt stora resurser på att få de unga att rösta, bland annat genom att synas på nätet och på populära sidor som Facebook, Myspace och Youtube.

– Jag tror att många studenter gillar Obama för att han är ung och för att han syns mycket mer på nätet vilket betyder rätt mycket för oss. McCain å andra sidan syns inte alls lika mycket på nätet, han har till och med sagt saker som ger intryck av att han knappt förstår sig på datorer och nätet. Vilket jag tror fick många unga att rygga tillbaka, det är så viktigt för unga med nätet och teknologi i allmänhet. De känner nog att Obama är mer som dem, McCain är mer som någons farfar, säger journaliststudenten Phil Bock från River Falls.

Allt hänger på Obama

I den åldergrupp som Rock the Vote gjort sina opinionsundersökningar svarar 56 procent av de tillfrågade studenterna att de skulle rösta på Obama och bara 29 procent på McCain. 71 procent av de tillfrågade svarade att vem som än vinner så är årets presidentval ett val som kommer att gå till historien. Många av de tillfrågade säger också att de pratar om politik med sina vänner och sin familj. Men det finns oroande tecken på att deras intresse helt hänger på Obamas framgång.

Framtidens aktivister

– Jag ser inte mycket av verkligt engagemang bland mina studenter och jag tror att om Obama förlorar så kommer de att bli ännu mindre intresserade av politik. Det skulle vara en väldigt negativ utveckling för oss, säger Louise Silverstein, professor i psykologi vid Yeshiva University i New York.

En vinst för Obama skulle kunna vara en vinst för studentaktivism i USA och för den amerikanska demokratin i förlängningen. Vad en vinst för McCain skulle betyda är svårt att säga men bara en liten bråkdel av dem som kan komma att bli framtidens aktivister och politiker stödjer McCain i årets val.

louisesilverstein.jpg

Louise Silverstein, professor i psykologi vid Yeshiva University i New York, ser inte något äkta politiskt engagemang hos sina studenter. Hon fruktar att intresset skulle försvinna om Mccain blir president.

Se Lundagårds egen webb-tv om valet här.

Text och Foto: Anders Hedberg Magnusson
anders.hedberg.magnusson@lundagard.se