Nationerna nobbar hållbar miljömärkning

- in Nationer, Nyheter
@Gustaf Eriksson

Föreningen Hållbart universitet är först i landet med ett system för att miljödiplomera studentnationerna. Intresset för miljöarbetet är dock svalt. Än så länge är det bara Smålands nation som uppfyller kraven.


En miljöförman, en miljöpolicy och noggrann dokumentation av de miljöåtgärder som vidtas. Det är några av de krav som nationerna måste leva upp till för att tilldelas den Sverigeunika miljömärkningen Nationsgrodan.

Diplomeringssystemet sjösattes i våras och i samband med det välkomnades alla nationer att delta. För de flesta verkar dock miljön komma tämligen långt ner på dagordningen.

– Hittills är det bara Smålands som diplomerats, men även Sydskånska, Blekingska, Hallands och Wermlands arbetar aktivt för att nå kraven, säger Elias Henriksson, ordförande för föreningen Hållbart universitet som ligger bakom Nationsgrodan.

Kan locka studenter

Det är universitetets system för att göra institutionerna miljövänligare som utgör grunden för Nationsgrodan. Systemet har nationsanpassats av föreningen Hållbart universitet.

Förutom de obligatoriska kraven, bland annat att varje nation ska ha en miljöförman, måste nationerna också vidta åtgärder inom ett antal valfria områden. Det kan till exempel handla om att använda ekologiska råvaror vid matlagningen, att alla som bor på nationen ges möjlighet att källsortera sitt avfall eller att se till att datorer stängs av när de inte används.

Enligt Elias Henriksson för en miljödiplomering mycket gott med sig.

– Förutom en bra miljöprofil, vilket jag tror lockar studenter till nationen, tjänar nationen på att bli diplomerad eftersom de flesta miljöförbättrande åtgärder innebär besparingar i form av sänkta energi- inköps- och avfallskostnader, säger han.

Stolt miljöförman

Smålands nation miljömärktes med Nationsgrodan i mitten av november.

– Jag är jättestolt över att vi är den första nationen som får Nationsgrodan. Vi har jobbat med miljöfrågor länge och miljön har alltid varit viktig för vår nation, säger Smålands miljöförman Nina Ramsauer.

Flera nationer har inte kommit igång med diplomeringsarbetet överhuvudtaget. En av dem är Östgöta nation.

– Jag blev kontaktad av Hållbart universitet i våras, men en diplomering skulle kräva för mycket arbete för oss. Vi gör ändå mycket för miljön. Vi källsorterar allt avfall förutom kompostering, säger kurator Carl-Johan Bergqvist.

Elias Henriksson på Hållbart universitet tror att ointresset till viss del beror på att informationen om Nationsgrodan varit bristfällig.

– Jag skulle önska att nationsledningarna och studenterna visade ett större intresse för miljön. Nationer med ett bra miljöarbete tjänar som förebilder för de tusentals studenter som passerar genom Lunds studentliv varje år. Nu kommer vi dra igång en informationskampanj för att försöka väcka intresset.

Text: Gustaf Eriksson
Foto: Amelie Herbertsson