Sugen på att protestera mot bostadsbristen? Eller vill du sälla dig till lundapolisen Patrick the Policemans beundrarskara? Genom Facebook och liknande communities går det att sätta nya frågor på dagordningen, menar forskaren Peter Dahlgren.
Intresset att exploatera sina intressen på Facebook tycks vara enormt. Peter Dahlgren är forskaransvarig inom ramarna för medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet. Mycket av hans forskning handlar om unga människor och nya medier sett i ett demokratiskt perspektiv. Att var och en kan bli producent i sin egen digitala värld tror han lockar många.
– Det blir en slags demokratisering av tekniken. Likaså skapar communities gemenskap. Det blir en trygghet för många människor att tillhöra en grupp på internet. Dessa har en tillgänglighet som tilltalar många, säger han.
”Alla får sina röster hörda”
Ali Jehad har startat gruppen ”Zombie Walk Lund” vars syfte är att anordna så kallade zombie walks där deltagarna klär ut sig till zombies och vandrar genom Lund. Gruppen har i dag 265 medlemmar.
– På Facebook sitter alla i samma båt, alla kan få sina röster hörda. Internet har ersatt tidningar och radio och är framtidens media där alla kan diskutera och skapa innehåll, säger han.
Men zombies och Patrick the Policeman… Hur stor makt har dessa grupper egentligen?
– Det går givetvis att diskutera men grupperna har i alla fall förmågan att sätta nya frågor på dagordningen, menar Peter Dahlgren.
Likaså talar Peter om begreppet viruspolitik, det vill säga ett budskap som snabbt snappas upp på nätet och sedan sprids som en löpeld.
– Man vet aldrig åt vilket håll utvecklingen går, konstaterar han. Det är det som gör forskningen så spännande. Ingen makthavare i världen kan kontrollera flödet av information. Vi dränks i en digital tsunami som sköljer över oss, tillägger han.
Opinionsbildning
Ett exempel på den ökade möjligheten att sätta en egen dagordning skulle kunna vara den husockupationsvåg som sköljde över Lund för någon månad sedan. Det var en kombination av direkt aktion som fick stort stöd via internet. Fortfarande har gruppen ”Smultronstället support” 1 821 medlemmar. Enligt Peter bidrar internet likaså i hög grad till en förändring av dagens opinionsbildning.
– Se bara på Barack Obamas valkampanj. Denna letade sig med stor framgång ut på nätet. På samma område hade John McCain inte en chans.
Nutidens torgmöten
Gruppen ”Fuck you! I’m from Lund” startades av Feffe Bensmo och har i dag 550 medlemmar.
Varför en grupp på Facebook?
För att nå ut till folk, skapa nya kontakter och hålla mig uppdaterad inom områden jag är intresserad av.
Tror du att en grupp på Facebook har förmågan att påverka världen utanför internet?
Inte just ”Fuck You! I’m from Lund”. Men absolut grupper som innehåller starka ämnen exempelvis gruppen ”Fuck FRA”. Det skrevs friskt om att många gått med i gruppen i nyhetstidningar på nätet. Det fick säkert politiker att tänka om. För att dra till med en lustig liknelse kan man säga att det är nutidens torgmöten, du uttrycker dig och du får en reaktion.
Foto: Amelie Herbertsson