I vår tar Johan Rangvin examen som musiklärare. Trots mycket eget ansvar med betygssättning och undervisning fick han ingen lön under praktiken.
Praktikperioderna är något Johan Rangvin minns tydligt när han ser tillbaka på sin utbildningstid vid Musikhögskolan vid Lunds universitet. Han skiner upp när han berättar.
– Jag har haft ganska mycket praktik eller verksamhetsförlagd utbildning som man kallar det på skolan, säger han.
Mycket av praktiken har utgjorts av enskilda dagar på olika skolor men det har även blivit några längre sammanhängande perioder.
– Framförallt var det väl den sista praktiken som var mest på riktigt. Då hade jag sex veckors sammanhängande praktik, säger han.
Mer ansvar mot slutet
Johan Rangvin praktiserade under denna period på högstadiet på den nyligen nedbrunna Killebäcksskolan i Södra Sandby.
– Ofta börjar man med auskultation, alltså att man sitter med och antecknar, men jag fick nästan direkt göra allt som min handledare gjorde. Jag höll i all undervisning, planerade och satte betyg, säger han.
Men olika handledare har olika sätt att handleda lärarstudenterna, menar Johan Rangvin, vilket han förstått dels personligen i mötet med olika lärare och dels genom samtal med sina kursare. Det finns emellertid många gemensamma drag i arbetssättet hos de olika handledarna.
– De första lektionerna antecknar de allt och kommer med feedback hela tiden. Sedan mattas det av och mot slutet undervisar du i princip själv. Vissa låter dig använda en färdig planering men vissa släpper även den biten helt fri till kandidaten, säger han.
Borde man inte vara berättigad till lön om det är på det viset?
– Jo, det kan man tycka men man lär känna en massa folk på olika skolor, det är en positiv synergieffekt man får av det hela, säger Johan Rangvin.
Prövoår vore bra
På andra yrkesutbildningar såsom journalistutbildningen och läkarutbildningen får studenterna lön under praktiken.
– Blir det någon lärarlegitimation i framtiden så borde man få betalt. Man skulle kunna ha någon form av prövoår innan man får sin legitimation, ungefär som läkarnas AT-tjänst. Jag tror att skolorna får pengar för att ta emot kandidater men själv fick jag inte en spänn. Det enda de betalar ut är körersättning.
Foto: Daniel Ekbladh