Lundastudenterna är dåliga på att använda kondom och att testa sig för könssjukdomar. Det visar en enkätstudie gjord av tre sjuksköterskestudenter i Lund.
Enligt studien som genomförts vid de juridiska, medicinska och humanistiska fakulteterna samt på Lunds tekniska högskola skyddar sig cirka hälften av studenterna i Lund med kondom vid sex med en ny partner. Ungefär två tredjedelar har någon gång testat sig för sexuellt överförbara könssjukdomar. Hela 78 procent av de 246 tillfrågade studenterna uppskattar sitt risktagande till lågt eller mycket lågt.
Sjuksköterskestudenterna Sofia Ingvarsson, Lisa Tholén och Nina Wallén är författare till kandidatuppsatsen ”Högskolestudenters sexuella beteenden och attityder till sexuellt överförbara sjukdomar.” De tycker att vissa resultat har varit uppseendeväckande.
– Det framkom i vår studie att det var flera personer som hade haft fler än trettio sexpartners och som aldrig hade testat sig, säger Sofia Ingvarsson.
– De angav att de aldrig hade haft någon könssjukdom och att de hade lågt risktagande. Det är ganska intressant, säger Nina Wallén.
Lisa Tholén påminner om att det inte går att se om en person har en könssjukdom.
– Man kan fundera kring det här med säkerhet. En del med tillfälliga förbindelser sa att de inte har någon könssjukdom. Det kan vara så att de visste det, men det kan också vara så att folk har en inställning om att man kan se det. Men det gör man ju inte, säger hon.
”Inte bara rädda sig själv”
99 procent av de tillfrågade studenterna kände till att klamydia är en sexuellt överförbar könssjukdom som inte alltid ger symptom. Att klamydia även kan smitta vid oralsex var det däremot bara 66 procent som kände till. 98 procent var medvetna om att HIV/AIDS i dag inte kan botas med mediciner. Knappt hälften visste att kondylom kan leda till cancer.
Hur skulle ni vilja förändra Lundastudenternas attityder när det gäller att skydda sig mot könssjukdomar?
– Det stora är väl att omsätta de kunskaper man har i praktisk handling. Sen som vi har skrivit i uppsatsen, den där ömsesidiga respekten och omtanken. Att man inte bara räddar sig själv utan även bryr sig så mycket om den man har sex med att man inte vill smitta den med en könssjukdom, säger Sofia Ingvarsson.
Foto: Emma Svensson