Lättare komma in på statusutbildning

- in Nyheter
@Lundagård

För den som drömmer om att bli psykolog är det högskoleprovet som gäller. De senaste åren har gränsen för att bli antagen sjunkit från 1,9 till 1,7 samtidigt som betygsgränsen höjts. Trenden som går igen på flera program i Lund.

Att det blir lättare att komma in på utbildningar på högskoleprovsresultat samtidigt som det blir svårare att komma in på gymnasiebetyg kan tyckas motsägelsefullt. En av anledningarna till den något ovanliga förändringen kan vara att man för två år sedan tog bort kvoten för högskoleprov med arbetslivserfarenhet. Vilket innebar att man inte längre kan öka sina chanser att komma in på högskolan genom att ha arbetslivserfarenhet.

– Det har nog också gjort det lite mindre attraktivt att göra högskoleprovet, säger Michael Olofsson, avdelningsdirektör på antagningsavdelningen vid Lunds universitet.

Då verkar det vara en bra idé att skriva högskoleprovet just nu?

– Ja, i alla fall att skriva ett bra högskoleprov, säger Michael Olofsson.

Från slutet av 90-talet och framåt har allt färre skrivit högskoleprovet. Något som bland annat förklarats med att fler har valt att läsa upp sina betyg på komvux.

”Kan halka ner till 1,7”

Men i höstas vände trenden plötsligt och fler valde att skriva högskoleprovet igen.

– Ökningen kan bero på att det har blivit svårare att komma in på komvux för att läsa upp sina betyg. Många satsar i stället på att skriva högskoleprovet, skriver Margaretha Hallgren, utredare på Högskoleverket, i ett pressmeddelande.

På läkarutbildningen som är känd för sina höga antagningspoäng krävs nu bara 1.8 på högskoleprovet för att få en plats. Men för att komma in på betyg är det alltjämt 20,0 som gäller.

– Det var faktiskt så att vi landade på 1,8 även förra terminen men antagningen för den här terminen är inte riktigt klar än så det skulle kunna vara så att det halkar ner lite till, säger Martin Stjernquist, programdirektör för läkarprogrammet i Lund.

Han har också lagt märke till att fler antagna i dag väljer att tacka nej till sin plats.

– Något har hänt där. Det skulle kunna vara så att man nu ser att har man tillräckligt högt på högskoleprovet så kan vänta och ändå få en plats. Tidigare kanske man inte vågade vänta om man väl kom in, säger Martin Stjernquist.

”Alla är fortfarande jätteduktiga”

För de två tredjedelar som tas in på betyg används högskoleprovet som skiljekriterium om flera sökande har samma betyg. Nu krävs det 20,0 i betyg och 1,6 på högskoleprovet för att få en plats.

– Det är otroligt skönt att vi kommit ifrån lottningen. Men trycket är fortfarande jättehårt och det är ett väldigt översökt program, säger Martin Stjernquist.

Att studenter som tidigare haft för dåliga resultat för att komma in nu antas tror han inte kommer att orsaka problem på utbildningen.

– Alla som söker är ju fortfarande jätteduktiga. Det är en svår utbildning men det finns många minst lika svåra utbildningar på till exempel LTH där det inte krävs särskilt höga betyg för att komma in.

bild-5.png

Text: Viktor Ström