Campusstudenter förlorar insyn

- in Nyheter
@Lundagård

Service Management-ekonomernas studentkår hör sedan årsskiftet till en annan fakultet än den där Service management-utbildningen ges. Denna mycket ovanliga kombination gör att studenterna inte längre har insyn i beslut som tas om deras utbildning.

Vid årsskiftet delade Lunds universitets upp verksamheten vid Campus Helsingborg mellan fakulteterna i Lund. Studenterna på Service Management-utbildningen i Helsingborg blev då en del av Samhällsvetenskapliga fakulteten. Men Service Management-studenternas kår är fortfarande ett utskott i Lundaekonomerna, som hör till Ekonomihögskolan.

– Vi trivs väldigt bra med Lundaekonomerna. Först och främst därför att vi har ett bra samarbete med dem. Vi arbetar självständigt och fungerar som en egen kår trots att vi är ett utskott. Näringslivskontakterna är också oerhört viktiga för oss och det är det som vi tror är viktigast för våra studenter, säger Cecilia Larsson, utbildningsansvarig på kåren.

Svårt att representera

Den komplicerade situationen gör att Service Management-studenterna inte har rätt att ha några representanter i Samhällsvetenskapliga fakultetens styrelse. Fakultetsstyrelsen tar beslut om till exempel utbildningens budget.

Per Samuelson är vice ordförande för Samhällsvetarkåren och tycker att de hamnat i en svår situation på grund av att Service Management-kåren hör till Ekonomihögskolan.

– Vi sitter i Samhällsvetenskapliga fakultetens styrelse och ska påverka fakultetens beslut för studenternas bästa. Men vi vet inte vad Service Management-ekonomerna vill och kan därför inte representera deras studenter, säger han.

Han menar att ett samgående mellan Samhällsvetarkåren och Service Management-ekonomerna skulle ge den bästa möjligheten till politisk påverkan. Samtidigt skulle det ge Samhällsvetarkåren möjlighet att anställa en till person på heltid.

– Blir vi fler medlemmar kan vi arvodera en person till, det skulle alla tjäna på, säger Per Samuelson.

Vill inte göra något drastiskt

Hos Service management-ekonomerna är man avvaktande till ett samgående och menar att man trivs bra hos Lundaekonomerna.

– Allt det här är fortfarande väldigt nytt för oss och konsekvenserna av detta för våra medlemmar vet vi inte än. I höstas tog vi ett aktivt beslut att hålla oss till Lundaekonomerna tills vi har rett ut vad vi ska göra, säger Cecilia Larsson.

Att utbildningen i Service management skulle bli en del av samhällsvetenskapliga fakulteten har varit känt sedan före sommaren 2008. Trots det ser Cecilia Larsson inte att kåren kommer att byta fakultetstillhörighet innan sommaren 2009.

– På vilket sätt vi ska vara organiserade är en diskussion som vi ständigt har. Vi tänker inte göra något drastiskt och flytta från där vi är nu, säger hon.

Text: Viktor Ström