Nordbor som studerar i ett annat nordiskt land än sitt eget ska inte längre få använda sitt modersmål när de examineras. Åtminstone inte om Danmarks förslag till förändring av Nordiska språkkonventionen går igenom. Förslaget möts nu av kritik från såväl studentkårer som politiker.
Enligt nordiska språkkonventionen ska alla nordiska medborgare kunna använda sitt eget språk vid kontakt med myndigheter i hela Norden. Eftersom de flesta universitet och högskolor räknas som myndigheter har detta inneburit att svenska studenter som läser i Danmark eller Norge har kunnat skriva sina prov och arbeten på svenska. Detsamma gäller danskar och norrmän som läser i Sverige. Nu kommer dock ett danskt förslag i Nordiska ministerrådet, som går ut på att rätten att examineras på sitt hemspråk stryks. Förslaget får hård kritik från bland annat Lunds universitets studentkårer, Lus.
– Förslaget skulle leda till att studenter drar sig för att studera på andra sidan sundet. Det är en sak att lyssna till och läsa ett annat nordiskt språk, en helt annan att tala och skriva det, säger Petter Forkstam, ordförande för Lus.
Svenska politiker kritiska
Även från politiskt håll möts förslaget av kritik. Hans Wallmark, moderat riksdagsman och ledamot av Nordiska rådets svenska delegation, anser att en sådan ändring av språkkonventionen skulle gå i helt fel riktning.
– Jag tycker att vi ska ha färre hinder och barriärer, inte fler. Det är oerhört viktigt att klargöra att det är bra när studenter rör sig i Norden. Därför bör man få använda sitt eget nordiska språk, så länge man kan begripliggöra sig, säger Hans Wallmark till Lundagård.
Hans Wallmark hoppas att det åtminstone finns enighet i frågan inom den svenska delegationen i Nordiska rådet. Sedan återstår det att se om förslaget verkligen går igenom.
– Remisstiden gick ut för någon vecka sedan, och nu ska frågan behandlas och diskuteras. Jag hoppas att man lyssnar på kritiken som har framförts, säger Wallmark.
Konferens om Öresundsregionen
Petter Forkstam och Lus vill att förslaget stoppas, och kommer att ta upp diskussionen på konferensen ”Utbildning, utveckling och mobilitet i Öresundsregionen” som Lus anordnar i maj, tillsammans med Studentsamverkan Öresund.
– Vi vill i första hand att denna förändring inte genomförs. Vi vill även att universiteten och högskolorna i Öresundsregionen tar ett gemensamt ansvar för att stötta studenterna från båda sidor sundet och i största möjliga mån ger dem möjlighet att använda sitt eget språk i undervisning och examination, säger Petter Forkstam.
Foto: John Nordh