Flest arkitekter pluggar utomlands

- in Nyheter
@Lundagård

Svenska studenters intresse för att läsa utomlands är ganska svalt. Samtidigt skiljer det sig mycket beroende på ålder, kön och framför allt utbildningsprogram. Störst är intresset bland arkitektstudenterna.

Möjligheterna att läsa utomlands har förbättrats väsentligt de senaste två decennierna. Trots det visar statistiken att svenska studenters intresse för utlandsstudier är svalt och avtagande.

Andelen utlandsresenärer skiljer sig kraftigt mellan de olika utbildningsprogrammen. Intresset är till exempel litet på lärarutbildningarna, medan studenter som tar examen i juridik, ekonomi eller humanoira är mer benägna att studera på utländska universitet.

På arkitektutbildningen väljer hela 42 procent av studenterna att läsa utomlands. Vid Lunds tekniska högskola finns en gammal tradition av internationellt utbyte, och av de som tog examen i fjol hade ungefär hälften tagit minst en termin utanför Sveriges gränser.

– Det beror nog delvis på att vi uppmuntrar till det, men det finns också andra skäl. Som arkitekt arbetar man med städer, och då kan ju ett miljöombyte innebära en inspirationskick, säger Tomas Tägil, som är universitetslektor och ansvarig för det internationella utbytet på arkitektutbildningen.

”Det var vilda västern”

Antalet studenter som reser utomlands har de senaste tio åren varit mer eller mindre oförändrat, men åren 2006-2008 har till och med en minskning noterats. På arkitektutbildningen är intresset dock fortsatt stort, och många studenter ser det mer eller mindre som en nödvändighet att åka på internationellt utbyte.

– Det kändes nästan som att det var obligatoriskt att ta ett år utomlands, säger Hanna Köndell, som lämnade Lund för två terminer vid universitetet i Arlington, en stad som ligger i den amerikanska delstaten Texas.

Att leva som utbytesstudent i USA kan stundtals vara jobbigt, berättar hon. Kulturkrockarna är många, vilket också kan göra att det blir svårt att få kompisar i början.

– Jag förstod att det skulle vara annorlunda, men inte SÅ annorlunda. Jag försökte bjuda folk på middag, men de förstod inte vad jag menade. Det var vilda västern, säger Hanna Köndell.

Återvänder till USA

Hanna Köndell tycker att det är bättre att åka på två terminers utbyte i stället för bara en.

– Den första terminen gick åt till att försöka förstå vad man gjorde. Det var svårt att koncentrera sig på studierna när man hade så mycket andra problem, berättar hon.

Trots kulturkrockarna hon stötte på i USA lät sig Hanna Köndell inte avskräckas från livet ”over there”. Tvärtom – den första mars återvänder hon till Arlington, där pojkvännen och en ettårig praktiktjänst väntar. Sedan återstår det att se när hon kommer tillbaka till Sverige.

– När konjunkturen har vänt, säger Hanna Köndell och skrattar.

6-7-stats.jpg

Text: Einar Wiman
Foto: John Nordh