Sommaren 2008 köpte Lunds universitet ett verktyg för att leta efter plagiat bland sina stud-enters uppsatser. Men
enligt en rapport från Umeå hittar systemet inte mer än ett av fyra plagiat.
Förra året beslutade rektor att ett verktyg för plagiatsökning skulle köpas in. Av de system som fanns tillgängliga föll valet på Urkund. Ett system som flera institutioner vid universitetet redan använder. En utvärdering gjord vid Umeå universitet 2006 visar dock på avsevärda brister i systemet. Man skickade 80 plagierade texter genom systemet, bara 18 av dem hittades. Men i Lund känner bara den arbetsgrupp som tagit fram beslutsunderlaget till den.
Risk för övertro
– Att tro att ett system som Urkund kan användas för att upptäcka fusk är ett misstag, säger Anne Börjesson som lett arbetsgruppen.
Hon befarar att det finns en risk för övertro på systemet. För henne är det självklart att Urkund bara är en liten del i arbetet för att komma till rätta med plagierandet. Huvuddelen av arbetet måste vara information till studenterna.
– De flesta som plagierar gör det inte med ont uppsåt utan det beror ofta på bristfällig kunskap, säger Anne Börjesson.
Tusen användare
För närvarande har omkring 1 000 lärare i Lund skaffat sig en användare vid Urkund. Hur många av dessa som verkligen använder Urkund är svårt att säga eftersom arbetet inte styrs centralt utan ligger på institutionsnivå.
Kände inte till problemet
På statsvetenskapliga institutionen arbetar man med Urkund sedan flera år.
– Det var en ren slump att man upptäckte plagiat innan vi hade Urkund, säger Paula Uddman, studierektor vid institutionen då den började arbeta med Urkund
Hon känner inte till de brister som rapporten från Umeå visade på, men menar att det inte bara var i syfte att hitta fuskande studenter som de började använda Urkund.
– Jag ser det som en viktig markering, att vi talar om att det här är något viktigt för oss, säger Paula Uddman.