Flera anpassningar måste göras om ett större antal föräldrar ska börja plugga. I dag är det svårt för studenter med barn att få ekonomin och det sociala att gå ihop. Det visar en ny rapport från CSN.
Runt 45 000 studenter på svenska högskolor och universitet har barn. För att underlätta och öka möjligheterna för unga föräldrar att läsa på högskolan krävs bland annat ökad flexibilitet på utbildningen och en tryggare ekonomisk situation. Det, och mycket annat, visar rapporten ”Studerande föräldrar i högre utbildning” som CSN släppte i fredags.
Omöjligt med extrajobb
När hemtentor skall göras på jullov och helger då barnomsorgen är stängd och seminarier med obligatorisk närvaro inte kan missas blir det svårt för dem som har barn att klara studierna. Att det dessutom är svårt att arbeta extra gör att den ekonomiska situationen för ensamstående föräldrar blir ansträngd. Ändringar har tidigare gjorts så att det är lättare att få tilläggslån från CSN och enligt rapporten har andelen föräldrar som känner att studiemedlen räcker till försörjningen har ökat. Men tilläggslånet är bara en post, så för de som måste betala för sin utbildning finns inga fler lån att få. Trots svårigheter med livspusslet visar studien att studenter med barn lägger ner mer tid på sina studier än studenter utan barn.
– Ambitionsnivån är högre eftersom man vet vad man vill och känner att det inte finns någon tid att slösa bort. Det finns ingen möjlighet att skjuta på något. Att studera och ha barn är också en jobbig situation. Man vill inte gå några långa utbildningar och man vill verkligen utnyttja tiden till max, säger Karolina Andersson som går en heltidsutbildning på Fotoskolan i Lund och är mamma till Alfred, två år.
”Det sociala livet får lida mest”
I studien framkommer att bristen på flexibilitet, både på utbildningen och hos studenten, kan göra att studenter med barn inte väljer de utbildningar som de egentligen vill gå och är bäst lämpade för. Att studenter med barn är underrepresenterade bland de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna kan ha en direkt relation med den obligatoriska närvaro som ofta är förknippad med dessa. Karolina Anderssons utbildning har obligatorisk närvaro från 9 till 16 varje dag.
– Att arbeta vid sidan av hade varit omöjligt och de 125 kronorna som jag får extra i veckan räcker inte långt. Jag förlitar mig helt på min sambo, säger hon.
Utanför det lägger hon tid på skolarbetet och den lilla tid som finns kvar spenderar hon med familjen.
– Det sociala livet får lida mest. Det finns verkligen inte tid, säger Karolina Andersson.
Bra i ett europeiskt perspektiv
Trots studiens något kritiska hållning till förutsättningarna för studenter med barn är siffrorna ganska bra med europeiska mått. CSN ger studiestöd till cirka 45 000 studenter med barn. Enligt en europeisk enkätundersökning där 22 länder deltog är det bara Norge som har en större andel studenter med barn än Sverige. Men med cirka 8 000 kr i månaden och många sena nätter är det en tärande situation.
– Om jag vetat hur jobbigt det skulle bli hade jag nog inte gjort det, säger Karolina Andersson.
Text: Helena Stenqvist