Håkan Nesser gjorde ett uppskattat framträdande på Café Athen under torsdagskvällens Studentafton. Ett åttiotal åskådare i varierande åldrar fick ta del av allt från reseanekdoter till författarens relation till VM-finalen i fotboll 1958.
Johanna Kristiansson som läser Pol. Mag. programmet i Lund var en dem som passade på att se och höra Nesser under hans tillfälliga besök i Sverige.
– Jag har läst hans böcker och gillar det han skriver, säger Johanna, som smitit in på Studentafton efter skolan.
Håkan Nesser har sitt föreläsningskoncept klart. Han inleder kvällen med att med glimten i ögat tala om att de som redan sett honom kan lämna lokalen eftersom han aldrig ändrar sina framträdanden. Han varnar direkt för en Brasilienhistoria som han alltid avslutar med. Nessers upplägg är ungefär en timmes föreläsning, tjugo minuters frågor och svar och så Brasilienberättelsen på slutet. Vikande försäljningssiffror inom bokindustrin, dåliga deckare och Stieg Larssons storhet är några av de ämnen han tar upp under kvällen. Att tänka bestseller när man skriver är dock någonting som är främmande för Håkan Nesser.
-Â Â Â Som deckarförfattare säljer Stieg Larsson makalöst bra runt om i världen för tillfället. Till och med bättre än Henning Mankell. Men när jag skriver får jag inte bry mig om det. Då är jag död.
Depression och kyla gör svenska deckare populära
När Håkan Nesser ska förklara den svenska deckarens storhet utomlands tar han omvägen kring Ingmar Bergman.
-Â Â Â I Greenwich Village där jag bodde för några år sedan fanns det en kvalitetsbiograf som nästan konstant hade minst en Bergmanfilm körande. Strax efter Bergmans död hade man fem stycken. Bergmans filmer innehåller ofta teman som depression, kyla och självmordsbenägenhet. Detta är teman som man därför utomlands förknippar med det typiskt nordiska. Det kan vara en förklaring till att svenska deckare funkar så bra utomlands, säger Håkan Nesser.
Han vill också slå ett slag för deckaren som en väg in i litteraturen för tonåringar som är ovana vid att läsa.
-Â Â Â Kriminalromanen är bra på det sättet att den är realistisk och lättillgänglig. Alla kan ta den till sig, även de som inte läst så mycket förut.
Håkan Nesser hämtar ofta inspiration från ”tyngre” litteratur, som nobelpristagaren W.S. Naipaul. Publiken lyssnar uppmärksamt när han berättar om hur han omvandlat en inledande rad av Naipaul och infogat i sin kommande bok Maskarna på Carmine Street.
”Take the money and run”
Under frågestunden får Håkan Nesser några frågor om hur han uppfattar filmatiseringarna av sina böcker.
-Â Â Â Jag är nöjd med ”Kim Novak”. När det gäller Van Vetereen-serien är jag nöjd med tanke på genren. Sven Wollter var grymt bra. Filmmässigt går det inte att klämma in alla mina boksidor i en nittiominutersfilm. Det säger sig självt. Min inställning när det gäller filmatiseringar av mina böcker är i grunden ”take the money and run”. Det får bli som det blir. Manus skulle jag aldrig skriva. Det är ju skittråkigt. Bara en massa repliker.
Rabblade det brasilianska VM-laget
Han avslutar som utlovat med sin Brasilienhistoria till publikens förtjusning.
– Jag blev en gång uppringd av en brasiliansk journalist som var mycket artig och formell. Journalisten ställde tio mycket tunga frågor, främst om litteraturen i relation till omvärlden. Jag svarade så gott och utförligt jag kunde. Det var svårt eftersom jag var utomhus på Gotland och det blåste mycket. Till slut fick jag en avslutande fråga till om hur jag uppfattar Brasilien som land. Det enda jag egentligen kunde komma på var det brasilianska fotbollslandslagets laguppställning från VM-finalen mot Sverige 1958 som jag memorerat när jag var liten grabb. Jag räknade upp alla spelarna för journalisten. Då svarade journalisten mig med att räkna upp alla de svenska spelarna från samma match.
-Â Â Â Fotboll är ett av de bästa sätten att bygga broar mellan människor, sammanfattar Håkan Nesser sin anekdot.
Ett tjugotal åhörare ställde sig efter föredraget i kö för att få köpa en signerad bok för hundra kronor. Studentaftonutskottets Anna Knutsson var nöjd med kvällen.
-Â Â Â Han är en fantastisk berättare. Det är kul att ha en så framstående författare på plats.
Nästa studentafton är den 23 mars. Gäster är Robert Gustafsson, Peter Dalle och Johan Ulvesson som ska samtala om humor.
Foto: Jonas Jacobson