EU:s beslut om ett nytt betygssystem har inte nått fram till svenska myndigheter. Under dagens konferens om Bolognaprocessen hade Internationella Programkontoret inga nyheter att komma med angående relativa betyg.
Malmö högskola är ett av de svenska lärosäten som under de senaste åren använt både det nationella betygssystemet och det sjugradiga betygssystemet ECTS. Att EU fattat beslut om att ersätta ECTS-betygen med nya relativa omdömen tycks dock ha gått både högskolan och myndigheten Internationella Programkontoret förbi.
– Vad säger du? Det här har jag inte hört någonting om, och jag kommer precis ut från en heldagskonferens med Bolognagruppen från Internationella Programkontoret, säger Harriet Axelsson, prorektor vid Malmö högskola.
I dagsläget får enbart studenter vid engelskspråkiga kurser betyg enligt ECTS, men alla som vill får på begäran ut sina meriter både i det svenska och i det gemensamma europeiska systemet.
– Hittills har ECTS fungerat okej, men vi har aldrig använt den relativa modellen utan hela tiden argumenterat för målrelaterade betyg eftersom det är tydligare för studenterna. Studenterna har fått betyg efter sin egen prestation, inte efter jämförelse med andra studenter, berättar Harriet Axelsson.
Flexibelt system efterfrågas
Enligt Harriet Axelsson är det problematiskt att försöka skapa ett betygssystem som ska vara gemensamt för alla, oavsett ämne och kurs. Olika kurser har olika lärandemål, och vissa kurser bör därför ha andra betygsskalor.
– Ett relativt betygssystem fungerar inte på alla kurser, det måste vara flexibelt. Det var mycket överraskande nyheter du kom med, för jag frågade till och med Bolognagruppen om det relativa ECTS-systemet kommer att ändras, men ingen hade några nyheter att komma med. Det är ju otroligt, fortsätter Harriet Axelsson.
Malmö högskola har inte fattat något beslut om hur deras betygssystem skall se ut i framtiden, men enligt Harriet Axelsson kommer frågan säkerligen att lyftas inom en mycket snar framtid, så snart universitetsledningen fått information från EU om vad som faktiskt gäller.